Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pre VIDEÁ s ruskými vojakmi sa na Ukrajinu valí kritika: Prišla výzva od Human Rights Watch

(Zdroj: FB/Олег Синєгубов)

PARÍŽ - Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) vyzýva ukrajinských predstaviteľov, aby prestali zverejňovať videá so zajatými ruskými vojakmi, keďže je to v rozpore so Ženevskými konvenciami o dôstojnom zaobchádzaní s vojnovými zajatcami, informujeme podľa správy agentúry AFP.

Organizácia HRW pripomenula, že ukrajinské orgány predviedli na tlačovú konferenciu v Kyjeve zajatých ruských vojakov a tieto zábery potom šírili prostredníctvom svojich oficiálnych účtov na sociálnych sieťach. Zajatci boli podľa záberov ponižovaní alebo zastrašovaní.

Ukrajinská bezpečnostná služba a ministerstvo vnútra zverejnili na sociálnych sieťach videá s ruskými zajatcami aj s ich menami, identifikačnými číslami a inými osobnými údajmi. Predstavitelia HRW vyzvali tiež sociálne siete a médiá, aby prijali opatrenia na zabránenie šírenia takéhoto obsahu porušujúceho humanitárne právo.

Organizácia uviedla, že zaznamenala tiež "zjavné vojnové zločiny" zo strany Ruska v konflikte na Ukrajine, vrátane útokov na civilistov.
 

Viac o téme: Ruskí vojaciRuskoHuman Rights WatchVojna na UkrajineŽenevské konvencie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu