Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Lavrov letel do Pekingu tisíce kilometrov, pred hranicami sa otočil! Čína mení postoj k Rusku

Lavrov sa pri polovici cesty do Číny nečakane otočil. Zobraziť galériu (2)
Lavrov sa pri polovici cesty do Číny nečakane otočil. (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Twitter.com/Seba)

MOSKVA/PEKING - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v noci na dnešok odletel do Pekingu, z doteraz neznámych príčin sa však let ešte nad Sibírou otočil a vrátil sa do Moskvy. Informoval o tom nemecký bulvárny denník Bild. Trasu lietadla usvedčujú aj zábery z radaru. Celý incident naznačuje aj to, že k vedeniu Kremľa sa už dostali aj závery čínskych ambasádorov, ktorí v týchto hodinách vyjadrujú zo strany Číny Ukrajine podporu a tým sa vymykajú spod režimu a vnímania Vladimira Putina.

Netušia, čo bolo príčinou návratu

Lietadlo s Lavrovom sa k ceste späť na moskovské letisko Vnukovo otočilo nad Novosibirskom, teda po 2800 kilometroch letu. Podľa denníka nie je jasné, čo sa za letu prihodilo – či ho čínski predstavitelia odmietli prijať alebo či svojho ministra povolal späť do Moskvy prezident Vladimir Putin.

Ruské vzťahy s ich ďalším susedom sa zrejme začínajú meniť a Čína otáča

Čína sa v ukrajinskej kríze vykresľovala ako neutrálny aktér a odmietla odsúdiť Rusko za inváziu do krajiny, zároveň ale ruskú agresiu na Ukrajine aktívne nepodporila. Moskva podľa informácií amerických spravodajských služieb, na ktoré sa odkazujú americké médiá, v uplynulých dňoch požiadala Peking o finančnú aj vojenskú pomoc. Čínski predstavitelia to označili za dezinformácie.

Je možné, že dráha Lavrovho letu sa odklonila aj pre vyjadrenia čínskeho veľvyslanca Fan Sien-žunga v Ľvove, ktorý krajine vyjadril podporu. "Čína nikdy na Ukrajinu nezaútočí. Pomôžeme, hlavne ekonomicky. V tejto situácii sa budeme správať zodpovedne. Čína je pre ukrajinský ľud priateľskou krajinou. Ako veľvyslanec môžem zodpovedne vyhlásiť, že Čína bude pre Ukrajinu vždy silou dobra ako po ekonomickej, tak po politickej stránke," povedal Sien-žung počas stretnutia s Maksymom Kozyckým, ktorý má na starosti vedenie oblastnej vojenskej správy vo Ľvove.

Olej do "ruského ohňa" zrejme dodal aj ďalší čínsky veľvyslanec v USA Čchin Kang. Ten v utorok vydal komentár pre Washington Post, kde odmieta, že by Čína vedela o ruských plánoch na inváziu. "Tvrdenie, že Čína o tejto vojne vedela, súhlasila s ňou alebo ju ticho podporovala, sú čisté dezinformácie,” napísal Kang. 

Ešte nedávno si s Putinom sľúbili partnerstvo

Ruský prezident Vladimír Putin a jeho čínsky náprotivok Si Ťin-pching deklarovali minulý mesiac v Pekingu rozsiahle strategické partnerstvo zamerané na boj proti vplyvu Spojených štátov. Uviedli, že ich krajiny nebudú mať "žiadne 'zakázané' oblasti spolupráce".

Vladimír Putin na rokovaní v Pekingu
Zobraziť galériu (2)
Vladimír Putin na rokovaní v Pekingu  (Zdroj: SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Viac o téme: LietadloRuskoSergej LavrovKonflikt na UkrajineOtočka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu