Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

USA pritvrdili: NATO plánuje posilniť protivzdušnú obranu Ukrajiny! Kľúčové majú byť aj slovenské S-300

Na snímke nabíjanie rakety kompletu S 300 PMU z roku 2001 na Kolíňanskom vrchu pri Nitre Zobraziť galériu (6)
Na snímke nabíjanie rakety kompletu S 300 PMU z roku 2001 na Kolíňanskom vrchu pri Nitre (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

WASHINGTON/BRATISLAVA - Slovensko predbežne súhlasilo, že pošle svoj kľúčový systém protivzdušnej obrany S-300 zo sovietskej éry na Ukrajinu, aby jej pomohol brániť sa pred ruskými náletmi. V stredu o tom informovala americká spravodajská televízia CNN, ktorá sa odvolala na tri zdroje oboznámené so záležitosťou. O podpore predtým informoval aj americký prezident Joe Biden.

USA a NATO sa však stále usilujú vyriešiť otázku toho, ako nahradiť obranné spôsobilosti Slovenska, a presun systému na Ukrajinu preto ešte nie je istý, píše CNN. Slovensko podľa dvoch zdrojov televízie žiada ubezpečenia, že systém S-300 bude nahradený okamžite.

Ukrajinská protivzdušná obrana (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

Slovensko požaduje náhradu

Ak Slovensko poskytne svoj systém S-300, pravdepodobne dostane raketový systém protivzdušnej obrany Patriot vyrobený v USA, píše CNN s odvolaním sa na dva ďalšie zdroje oboznámené s rokovaniami. Nemecko a Holandsko už oznámili, že na Slovensko posielajú systém Patriot.

Konvoj prepravujúci raketový systém Patriot na Slovensko odchádza 16. marca 2022 z nemeckého Husumu. Dodanie systému Patriot na Slovensko je súčasťou úsilia NATO o posilnenie východného krídla Aliancie v súvislosti s vojnou na Ukrajine.
Zobraziť galériu (6)
Konvoj prepravujúci raketový systém Patriot na Slovensko odchádza 16. marca 2022 z nemeckého Husumu. Dodanie systému Patriot na Slovensko je súčasťou úsilia NATO o posilnenie východného krídla Aliancie v súvislosti s vojnou na Ukrajine.  (Zdroj: TASR/AP/DPA/Frank Molter)

Nemecko a Holandsko už verejne oznámili, že na Slovensko posielajú systém Patriot. Ale integrácia nového, komplexného systému protivzdušnej obrany do existujúcej vojenskej architektúry krajiny, ako aj výcvik jej síl "môže chvíľu trvať", upozornil jeden zo zdrojov. Ministerstvo zahraničných vecí USA a slovenské veľvyslanectvo vo Washingtone odmietli správy komentovať, dodala CNN.

SR sa bez náhrady nemôže zbaviť systému S-300

Ministerstvo obrany trvá na tom, že Slovensko sa bez adekvátnej náhrady nemôže zbaviť systému protivzdušnej obrany S-300, ktorý momentálne chráni slovenský vzdušný priestor, potvrdila to hovorkyňa rezortu Martina Kovaľ Kakaščíková v reakcii na informácie americkej televízie CNN, že Slovensko predbežne súhlasilo, že systém pošle na Ukrajinu.

USA pritvrdili: NATO plánuje
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

Na Slovensko pricestuje vo štvrtok (17. 3.) americký minister obrany Lloyd Austin. Premiér Eduard Heger (OĽANO) cez víkend v RTVS nevylúčil, že témou rozhovoru by mohla byť aj dodávka systému S-300 na Ukrajinu. Rovnako zdôraznil, že prvoradá je bezpečnosť vlastného územia.

Viac o téme: USASlovenskoProtivzdušná obranaPatriotVojna na UkrajineS-300Protilietadlový systém
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu