Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

VOJNA na Ukrajine Deň dvadsiaty druhý (17. marec 2022)

Horiaca budova v Kyjeve po ruskom ostreľovaní Zobraziť galériu (12)
Horiaca budova v Kyjeve po ruskom ostreľovaní (Zdroj: SITA/AP Photo/Vadim Ghirda)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa krátko po polnoci miestneho času opäť prihovoril Ukrajincom aj svetu. Vo videoprejave potvrdil, že starostu mesta Melitopol sa podarilo oslobodiť, pričom tiež uviedol, že toto mesto sa ruským silám nepodrobilo, uvádza denník The Guardian.

Naživo z Ukrajiny

archívne video

Zábery z dronu odhaľujú explóziu ruského tanku počas konfliktu na Ukrajine (Zdroj: Facebook/MIL.IN.UA)

ONLINE

21:58 Európska únia odsudzuje "vážne porušovanie medzinárodného práva a vojnové zločiny" páchané Ruskom na Ukrajine, oznámil vo štvrtok šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

21:05 Slovenská vláda je ochotná poskytnúť vojenskú techniku, ale len za podmienok, že neohrozíme bezpečnosť vlastnej krajiny. Premiér Eduard Heger (OĽANO) o tom informoval na sociálnej sieti po štvrtkovom stretnutí s ministrom obrany Spojených štátov amerických Lloydom Austinom.

20:58 Rada Európy (RE), celoeurópska organizácia, ktorá bráni princípy právneho štátu v Európe, vo štvrtok oznámila prerušenie všetkých svojich vzťahov s Bieloruskom. Dôvodom je aktívna účasť tejto krajiny na ruskej invázii na Ukrajine

20:41 Britskému ministrovi obrany Benovi Wallaceovi dnes telefonoval podvodník, ktorý sa vydával za ukrajinského premiéra. Wallace nariadil vyšetrenie incidentu, z ktorého obvinil Rusko. Videorozhovor bol nadviazaný po tom, čo britská vláda dostala e-mail od údajného pracovníka ukrajinského veľvyslanectva. E-mail bol následne preposlaný na ministerstvo obrany. "Podvodník tvrdiaci, že je ukrajinský premiér, dnes urobil pokus o rozhovor so mnou. Položil niekoľko zavádzajúcich otázok a potom, čo som nadobudol podozrenie, hovor som ukončil," povedal Wallace na twitteri.

20:39 Minister zahraničia Spojených štátov Antony Blinken nevidí zo strany Ruska žiadne zmysluplné snahy ukončiť vojnu na Ukrajine diplomatickou cestou. Šéf americkej diplomacie to dnes povedal novinárom na brífingu vo Washingtone. Posledné vyjadrenia Vladimira Putina naopak podľa neho naznačujú, že ruský prezident sa od diplomacie odkláňa. Blinken zároveň pohrozil Číne bližšie nešpecifikovanými krokmi, pokiaľ Moskvu v jej vojenskom úsilí podporí, čo podľa ministra Peking zvažuje.

20:36 Americké ministerstvo obrany po prvýkrát usudzuje, že ruské jednotky získali kontrolu nad mestom Izjum ležiacim juhovýchodne od Charkova. Novinárom to dnes povedal nemenovaný vysokopostavený činiteľ Pentagonu. Rusi sa podľa tohto zdroja snažia odstrihnúť východ Ukrajiny od zvyšku krajiny. Okrem uvedeného vývoja sa údajne situácia na bojisku príliš nezmenila.

20:35 Španielske úrady nariadili, aby prístavy v krajine neopustila už tretia luxusná jachta údajne patriaca ruskému oligarchovi. Vo štvrtok o tom informovala tlačová agentúra AP. Španielska Občianska garda konala na základe príkazu námorných úradov, aby superjachta Crescent neopustila prístav Tarragona v Katalánsku na severovýchode Španielska, uviedla polícia pre Associated Press (AP).

Viac o téme: InváziaRuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu