Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Minister obrany USA po stretnutí s Naďom: Žiadna light verzia VOJNY neexistuje! Jasné stanovisko k bezletovej zóne

Zobraziť galériu (17)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel, Maarty, TASR/Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Americký minister obrany USA dnes navštívi Slovensko. Stretne sa s ministrom obrany Jaroslavom Naďom, prezidentkou Zuzanou Čaputovou a prijme ho aj premiér Eduard Heger. Predmetom rozhovorov bude situácia na Ukrajine. Rokovať by mali aj o dodávkach systému S-300 zo Slovenska na Ukrajinu.

Už cez víkend premiér Eduard Heger nevylúčil, že témou rozhovoru by mohla byť aj dodávka systému S-300 na Ukrajinu. Slovensko však nemôže poskytnúť protivzdušný systém bez náhrady. Od USA by sme mohli dostať pravdepodobne raketový systém Patriot. Americký minister obrany  Lloyd Austin sa najprv stretne so slovenským šéfom obrany Naďom. 

VIDEO Naď po rokovaní s ministrom obrany USA

Minister obrany USA po stretnutí s Naďom: Žiadna light verzia VOJNY neexistuje, jasné stanovisko k bezletovej zóne (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 17:29 Heger prijal ministra obrany USA Austina. 

Minister obrany USA po
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Minister obrany USA po
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 17:08 Minister obrany sa presunul k premiérovi Eduardovi Hegerovi. 

Minister obrany USA Lloyd Austin sa stretol aj s premiérom Eduardom Hegerom (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 16:28 Amerického ministra obrany prijala prezidentka Zuzana Čaputová. 

Prezidentka Zuzana Čaputová prijala amerického ministra obrany Lloyda Austina (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 16:02 Austina teraz čaká stretnutie s prezidentkou Čaptovou.

Galéria: Prezidentka prijala amerického ministra obrany

Minister obrany USA po
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 16:00 Témou rokovania bolo aj zabezpečenie vzdušného priestoru SR do nasadenia stíhačiek F-16, ktorých dodanie sa oneskorí.

Aktualizované 15:57 "Spolupracujeme s USA a s ostatnými spojencami na možnosti darovať S-300 Ukrajincom. Sme ochotní to spraviť, ak budeme mať adekvátnu náhradu. Jediný adekvátny systém je S-300. Ak by sme ho darovali, vznikla by bezpečnostná medzera v NATO. Mojou prvoradou úlohou je zabezpečiť bezpečnosť ľudí na Slovensku. Momentálne nemáme vyhlásenie, ktoré by sme mohli oficiálne publikovať. Potrebujeme náhradu, ktorou by sme mohli tento systém na čas nahradiť," povedal Naď na to, či je Slovensko ochotné dať systémy S-300 Ukrajine.

Aktualizované 15:54 Systémy, ktoré používajú Rusi, proti nim zatiaľ Ukrajinci nevedia bojovať. "Ukrajina bude čoraz viac využívať raketové systémy, prípadne rakety s plochou dráhou letu," uviedol Austin.

Minister obrany USA po
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Aktualizované 15:53 "Našim cieľom je a bude, aby sme ich naďalej podporovali v tom, čo im funguje. Rozprávame sa s viacerými partnermi a spojencami, aby sme sa uistili, že im dáva čo najviac spôsobilosti tak ako vieme, aby sme čo najviac pomohli Ukrajincom. Oslovíme viacerých partnerov, aby sme zistili, čo im je potrebné ponúknuť," povedal Austin na adresu systémov S-300 s tým, že aktuálne k tomu nie je jasné stanovisko. 

Aktualizované 15:51 "Keby sme mali vytvoriť bezletovú zónu, znamenalo by to, že by sme sa dostali do vojenského konfliktu s Ruskom. A to sa nesmie stať," povedal Austin na margo opätovnej výzvy ukrajinského prezidenta Zelenského na zavedenie bezletovej zóny. "Neexistuje niečo také ako light verzia bezletovej zóny či light verzia vojny s Ruskom. Bezletovú zónu nebudeme zavádzať," uviedol minister obrany USA.

Aktualizované 15:49 Obaja ministri ocenili bilaterálne rokovania medzi krajinami. "Oceňujem, že Slovensko je náš blízky partner a oceňujeme aj humanitárnu pomoc Ukrajine," povedal Austin.

Viac o téme: Minister obranyNávšteva USAJaroslav NaďZuzana ČaputováEduard HegerLloyd AustinVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu