Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

AKTUÁLNE Rada Európy vylúčila Rusko zo svojich radov: Členom bolo 26 rokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images/olrat)

BRUSEL - Výbor ministrov Rady Európy (RE) v stredu rozhodol o okamžitom vylúčení Ruska z RE. Rusko bolo členom Rady Európy 26 rokov. Informoval o tom hovorca Rady Európy Jaime Rodriguez Murphy.

Rozhodnutie o vylúčení Ruska prišlo v dôsledku jeho invázie na Ukrajinu. Parlamentné zhromaždenie (PZ) Rady Európy ešte v utorok jednomyseľne schválilo uznesenie, podľa ktorého Rusko nemôže ostať členom organizácie. V ten istý deň ruská vláda oznámila Rade Európy, že odchádza z organizácie a upúšťa aj od svojich záväzkov vyplývajúcich z Európskeho dohovoru o ľudských právach.

Z ostreľovanej budovy na severe Kyjeva sa valí dym, hasiči našli na mieste aj niekoľko tiel (Zdroj: Profimedia.sk)

Výbor ministrov RE po konzultácii s PZ rozhodol ešte 25. februára – teda deň po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu – o pozastavení zastúpenia Ruska v Rade Európy. Rusko sa stalo členom Rady Európy 28. februára 1996.

Korčok tento krok privítal

Agresia proti ostatným členským štátom Rady Európy (RE) musí mať následky, uviedol v stredu minister zahraničných vecí SR Ivan Korčok v reakcii na rozhodnutie výboru ministrov RE okamžite vylúčiť Rusko z tejto medzivládnej organizácie.

"Rada Európy dnes konsenzom rozhodla o vylúčení Ruskej federácie z radu svojich členov. Agresia voči inému členskému štátu musí mať následky. Vyzývame Ruskú federáciu, aby sa vrátila k hodnotám mieru a rešpektovaniu ľudských práv," napísal Korčok na Twitteri.

Vylúčenie Ruska z Rady Európy je smutné, ale nevyhnutné

Predseda Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) Tiny Kox privítal v stredu rozhodnutie Výboru ministrov Rady Európy o vylúčení Ruskej federácie z doteraz 47-člennej celoeurópskej organizácie. 

"Je smutné, že musíme vyhostiť krajinu po 26 rokoch jej členstva. Ale bolo to nevyhnutné a som rád, že sme sa to odvážili urobiť," uviedol Kox v správe pre médiá. Spresnil, že PZ RE zostáva na strane obetí nevyprovokovanej agresie zo strany Ruskej federácie proti Ukrajine.

Kox zároveň vyjadril poľutovanie nad tým, že ruskí občania po vylúčení Ruska z Rady Európy stratia ochranu, ktorú im ponúkal Európsky dohovor o ľudských právach. A zdôraznil, že Rada Európy by mala aj naďalej spolupracovať s obhajcami ľudských práv, demokratickými silami, slobodnými médiami a nezávislou občianskou spoločnosťou v Rusku.

Viac o téme: VylúčenieRuskoRada Európy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu