Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Lavrov o rozhovoroch s Ukrajinou: Existuje nádej na dohodu

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File)

MOSKVA - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v stredu vyhlásil, že na rozhovoroch s Ukrajinou, ktoré sa teraz zameriavajú na neutralitu tejto krajiny, sa začína objavovať "praktický duch". Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Minister to nespresnil, ale uviedol, že "praktický duch" vynárajúci sa na rozhovoroch "dáva nádej, že sa môžeme v tejto veci dohodnúť". Hlavný vyjednávač Ruska v poslednom kole rozhovorov s Ukrajinou, ktoré sa začali v pondelok 14. marca a mali pokračovať v stredu, už skôr vyhlásil, že obe strany diskutujú o možnej kompromisnej myšlienke pre budúcu Ukrajinu s menšou, neutrálnou armádou. "Diskutuje sa o celej škále záležitostí týkajúcich sa veľkosti armády Ukrajiny," povedal hlavný vyjednávač Vladimir Medinskij, ako uviedli ruské tlačové agentúry.

Ukrajina sa zatiaľ nevyjadrila

Ukrajinskí predstavitelia sa zatiaľ k rozhovorom nevyjadrili. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok povedal, že jeho krajina si uvedomuje, že sa nemôže stať členom NATO. Jej snaha začleniť sa do tejto západnej vojenskej aliancie je pre Moskvu mimoriadne citlivou záležitosťou.

Viac o téme: RozhovoryRuskoUkrajinaSergej LavrovVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu