Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

VOJNA na Ukrajine Deň dvadsiaty prvý (16. marec 2022)

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (7)
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: koláž Topky.sk - SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka, SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP, Facebook/ДСНС України, Planet Labs PBC via AP, AP Photo/Pavel Dorogoy)

KYJEV - Dnes sa začal 21. deň ruskej invázie na Ukrajinu. Ostreľovanie pokračovalo aj včera a z množstva miest hlásili niekoľko civilných obetí. Rokovať sa dnes bude už tretí deň za sebou a silnejú hlasy, že dohoda medzi oboma krajinami by mohlo byť čoskoro na stole. Situáciu sledujeme ONLINE.

  • Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa stretol s premiérmi Česka, Poľska a Slovinska
  • Ukrajinská armáda vzdoruje, na viacerých frontoch spustila ofenzívu
  • Virtuálne rokovania budú pokračovať aj dnes
  • Americký Senát vyhlásil Putina za vojnového zločinca

archívne video

Z ostreľovanej budovy na severe Kyjeva sa valí dym, hasiči našli na mieste aj niekoľko tiel (Zdroj: Profimedia.sk)


ONLINE

21:21 21. deň vojny na Ukrajine. Video z obrany ukrajinského ľudu. 

21:20 5 ľudí vrátane 3 detí zahynulo po útoku na ubytovňu v Černihive.

21:09 Americký prezident Joe Biden označil v stredu ruského prezidenta Vladimira Putina za vojnového zločinca.Kremeľ označil toto vyjadrenie za neprijateľné a neodpustiteľné. 

20:10 Slovensko predbežne súhlasilo, že pošle svoj kľúčový systém protivzdušnej obrany S-300 zo sovietskej éry na Ukrajinu, aby jej pomohol brániť sa pred ruskými náletmi. V stredu o tom informovala americká spravodajská televízia CNN, ktorá sa odvolala na tri zdroje oboznámené so záležitosťou.

19:27 Ukrajinské sily vzali od začiatku invázie Ruska na Ukrajine do zajatia približne 1000 ruských vojakov, informoval v stredu prezident Volodymyr Zelenskyj.

19:12 V Mariupole bola na kúpalisko Neptún zhodená letecká bomba. V budove sa pred ostreľovaním skrývali ženy a deti. 

19:07 Dronové zábery ukrajinských síl, ktoré niekoľkokrát zasiahli ruský tank v Mariupole. Nakoniec sa im ho podarilo zničiť. 

18:37 Unesený starosta Melitopolu bol oslobodený. 

18:35 Mychajlo Podoľak hovorí, že návrh mierového plánu, ktorý uverejnil denník Financial Times, odráža len požiadavky ruskej strany. 

18:05 Pozostatky Činoherného divadla v Mariupole. V budove sa mohlo nachádzať až 1000 osôb.

17:53 Neďaleko mesta Nikolajev bol zničený nepriateľský vrtuľník.

17:51 Ruskí vojaci zhodili na Činoherné divadlo v Mariupole veľmi silnú bombu. Počet obetí môže byť vysoký, nakoľko sa predtým v budove ukrývali civilisti. 

17:35 Ministri obrany členských krajín Severoatlantickej aliancie poverili v stredu vojenských veliteľov, aby pripravili plány na posilnenie tzv. východného krídla NATO po ruskej invázii na Ukrajine. Oznámil to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

16:51 Medzinárodný súdny dvor (MSD) nariadil v stredu Ruskej federácii zastaviť vojenské operácie na Ukrajine. Informovala o tom agentúra AP.

16:50 Turecký minister zahraničných vecí  Mevlüt Čavušoglu v stredu na spoločnej tlačovej konferencii so svojím ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom vyzval na ukončenie krviprelievania a okamžité prímerie v obliehanom ukrajinskom meste Mariupol, aby sa umožnila evakuácia uviaznutých civilistov vrátane tureckých občanov. Informovala o tom agentúra AP.

16:33 Ukrajina a Rusko vypracovali predbežný mierový plán na ukončenie vojny. Dohoda zahŕňa prímeria a stiahnutie ruských jednotiek, ak sa Kyjev vzdá ambícií členstva v NATO a prijme obmedzenia svojich ozbrojených síl. Informovalo o tom FT s odvolaním sa na nemenovaných predstaviteľov zapojených do rozhovorov. 

16:32 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v stredu vyhlásil, že na rozhovoroch s Ukrajinou, ktoré sa teraz zameriavajú na neutralitu tejto krajiny, sa začína objavovať "praktický duch". Informovala o tom tlačová agentúra AP.

"V súvislosti s bezpečnostnými zárukami sa seriózne diskutuje o neutrálnom štatúte," povedal Lavrov v ruskej spravodajskej televízii RBK. "Sú konkrétne formulácie, na ktorých sa už podľa môjho názoru blíži dohoda," dodal.

15:56 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu počas príhovoru k americkému Kongresu prirovnal ruskú inváziu na Ukrajinu k útoku na americkú základňu Pearl Harbor i pádu dvojičiek Svetového obchodného centra a znova požiadal o vytvorenie bezletovej zóny nad Ukrajinou. Informovala o tom agentúra AFP.

15:26 Turecko je pripravené usporiadať stretnutie medzi Putinom a Zelenským. Uviedol to turecký minister zahraničných vecí.

15:25 Ruskí vojaci v Chersonskej oblasti zaútočili na pokojných demonštrantov slzným plynom. 

15:23 Aktualizovaná mapa ruskej invázie na Ukrajine. 

14:54 Ukrajina sa stala členom Energetickej únie. 

14:12 Výbor ministrov Rady Európy (RE) v stredu rozhodol o okamžitom vylúčení Ruska z RE. Rusko bolo členom Rady Európy 26 rokov. Informoval o tom hovorca Rady Európy Jaime Rodriguez Murphy.

13:46 V Chernihive spustili ruskí vojaci paľbu na ľudí, ktorí stáli v rade na chlieb, uvádza Suspilne Chernihiv. Podľa ukrajinských médií v dôsledku ostreľovania zahynulo najmenej 10 ľudí.

13:34 Televíznu vežu v meste Vinnycia v strednej časti Ukrajiny zasiahla v stredu raketová paľba ruských inváznych vojsk. Informovala o tom televízia CNN s odvolaním sa vyhlásenie ukrajinského telekomunikačného úradu. Ruská raketová paľba podľa neho zasiahla televíznu vežu vo Vinnycii, ktoré je administratívnym centrom Vinnyckej oblasti. V dôsledku útoku došlo k výpadku televízneho vysielania v tomto meste s približne 370.000 obyvateľmi. Zatiaľ nie sú informácie o tom, že by si útok vyžiadal aj nejaké obete alebo zranenia.

13:25 Budovy, školy, nemocnice. Ruskí okupanti počas 20 dní vojny zničili na Ukrajine 3500 objektov infraštruktúry.

13:21 Ruské jednotky údajne uniesli starostu prístavného mesta Skadovsk Olexandra Jakovleva. Na Twitteri o tom v stredu informoval minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. Správa je prevzatá z britského denníka The Guardian.

13:14 Ukrajina nebude neutrálna po vzore Rakúska či Švédska, vyhlásil v stredu poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak s tým, že mierové rokovania s Moskvou by mali byť zamerané na "bezpečnostné záruky." Informovala o tom agentúra AFP.

12:51 Generálny štáb ukrajinskej armády v stredu oznámil, že ukrajinské jednotky kladú po celej krajine tvrdý odpor a že spôsobujú Moskve ťažké straty. Ruské jednotky sa podľa Kyjeva momentálne sústreďujú predovšetkým na upevnenie pozícií na obsadených územiach. Tieto tvrdenia však nebolo možné nezávisle overiť. Informovala o tom agentúra DPA.

12:33 Vysielanie ukrajinskej televízie bolo napadnuté hackermi a na spodnej lište sa objavila výzva od prezidenta Zelenského, aby ukrajinská armáda zložila zbrane. Sám prezident túto správu ihneď poprel. 

12:31 Takto vyzerá zničená škola v Mariuople po ruskom bombardovaní. 

12:29 Ukrajinské ozbrojené sily spúšťajú protiofenzívu voči ruskej armáde "vo viacerých operačných oblastiach", uviedol v stredu na Twitteri Mychajlo Podoľak, poradca prezidenta Volodymyra Zelenského. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Radikálne to mení dispozície strán (konfliktu)," napísal Podoľak bez ďalších podrobností. Agentúre Reuters sa jeho tvrdenia nepodarilo bezprostredne overiť.

12:17 Kremeľ v stredu uviedol, že v rámci mierových rokovaní s Ukrajinou diskutujú aj o otázke prípadnej ukrajinskej neutrality. Tá by mohla byť podobná statusu Rakúska či Švédska. Informácia pochádza zo správy agentúry Reuters.

12:10 Delegácia pozostávajúca z premiérov Českej republiky, Poľska a Slovinska sa bezpečne vrátila z Ukrajiny. Na sociálnej sieti Twitter to v stredu predpoludním uviedol hovorca poľskej vlády Piotr Müller. Informovala o tom agentúra Reuters.

12:02 Slovensko podporuje vytvorenie novej vojenskej poradenskej a výcvikovej misie EÚ na Ukrajine. V prípade jej vzniku do nej môže prispieť. Zámerom SR v roku 2022 je tiež spustenie výcvikovej aktivity Ozbrojených síl (OS) SR na Ukrajine zameranej na výcvik, poradenstvo a asistenciu pre jednotky a štáby ozbrojených síl Ukrajiny. Vyplýva to zo správy o pôsobení SR v aktivitách medzinárodného krízového manažmentu za rok 2021, ktorú vláda vzala v stredu na vedomie.

11:48 Podľa britského premiéra Borisa Johnsona v dohľadnej dobe neexistuje šanca vstupu Ukrajiny do NATO. Uviedol to v stredu na tlačovej konferencii v Spojených arabských emirátoch. Infromovali o tom agentúry PA a DPA.

11:34 Zničené budovy v centrách ukrajinských miest. "Vojenská operácia je veľmi precízna, presne určujeme vojenskú infraštruktúru," uviedol minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Toto teda nie je útočenie na vojenskú infraštruktúru. 

11:30 Ukrajinský veľvyslanec v Nemecku Andrij Meľnyk považuje sprostredkovateľské úsilie bývalého nemeckého kancelára Gerharda Schrödera medzi Kyjevom a Moskvou za zlyhanie, informuje agentúra DPA.

11:21 Hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová sa na utorňajšom tlačovom brífingu v Bielom dome sarkasticky vyjadrila na adresu sankcií, ktoré uvalilo Rusko na prezidenta USA Joea Bidena a ďalších amerických politikov. Rusi totiž podľa nej zle napísali Bidenovo meno. Informácia je prevzatá od agentúry Reuters.

11:12 Spojenecké krajiny organizácie NATO budú aj naďalej pokračovať v posielaní obranných zbraní na Ukrajinu a sú jednotní v podpore Kyjeva, ktorý čelí ruskej agresii. Uviedol v stredu americký minister obrany Lloyd Austin po príchode na mimoriadne zasadnutie ministrov obrany Severoatlantickej aliancie.

Minister obrany USA Lloyd Austin
Zobraziť galériu (7)
Minister obrany USA Lloyd Austin  (Zdroj: SITA/Johanna Geron, Pool Photo via AP)

10:54 Ústredná volebná komisia Ruska tiež teraz používa latinské písmeno Z.

10:43 Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) sa začal zaoberať prípadom, keď neznámy páchateľ začiatkom marca zatrel časť vojenského pamätníka Slavín v Bratislave farbami ukrajinskej vlajky. Informácia pochádza z webovej stránky Sledkomu.

10:31 Holandsko a ďalšie členské krajiny NATO budú napriek hrozbám zo strany Kremľa pokračovať v dodávkach zbraní Ukrajine. Uviedla to v stredu holandská ministerka obrany Kajsa Ollongrenová, ktorú citovala agentúra Reuters. Ministerka v tejto súvislosti zdôraznila, že Ukrajina má právo brániť svoje územie pred ruskou agresiou.

10:18 Ruskí vojaci zajali dobrovoľníkov a zamestnancov kancelárie starostu mesta Buča neďaleko Kyjeva. Mesto žiada, aby vláda a regionálne policajné oddelenie pomohli pri ich oslobodení. Informuje o tom agentúra Unian. 

10:09 Existuje „nejaká nádej“ na dosiahnutie kompromisu v rozhovoroch medzi Ruskom a Ukrajinou. Uviedol to ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov:

10:02 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa po ruskej invázii na Ukrajinu stal symbolom odporu a národnej identity. Napísal to v úvodníku stredajšieho vydania denník Financial Times (FT).

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (7)
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

"Volodymyr Zelenskyj nikdy netúžil stať sa vojnovým vodcom. No práve jeho empatia a komunikačné schopnosti spojené s výnimočnou gurážou z neho urobili hlas svojho ľudu a jeho odporu. (Zelenskyj) je symbolom modernej ukrajinskej identity," uviedol FT.

09:55 Rusko porušuje prímerie! Podľa vicepremiérky Iryny Vereščukovej Rusko strieľa na kolóny autobusov, osady a evakuačné miesta. Ukrajina nedostala potvrdenie o dnešnom otvorení humanitárnych koridorov.

09:44 Český premiér Petr Fiala sa vracia domov z Ukrajiny vlakom. Autentický záber zachytil hovorca českej vlády Václav Smolka. 

09:38 V Bratislave v noci pristálo lietadlo s ďalším ruským jadrovým palivom, oznámil na sociálnej sieti minister hospodárstva Richard Sulík. Naznačil, že vďaka tejto dodávke budú mať slovenské atómové elektrárne pokrytú aj časť budúceho roka.

 

PRIŠLO PALIVO, JE TO V SUCHU 🙂 Posledné týždne som robil kopec tajností ohľadom jadrového paliva do Jaslovských Bohuníc...

Posted by Richard Sulik on Tuesday, March 15, 2022

09:26 V tejto chvíli je nepravdepodobné, že by ruské jednotky v najbližších dňoch spustili veľkú ofenzívnu operáciu s cieľom dobyť ukrajinské hlavné mesto Kyjev. Namiesto toho sa zrejme Moskva zameria na dobytie Mariupola. Vyplýva to z najnovšej analýzy Inštitútu pre štúdium vojny (ISW), ktorú v stredu citovala televízia BBC.

09:02 Premiér Eduard Heger (OĽANO) neodcestoval do Kyjeva spolu s predsedami vlád Českej republiky, Poľska a Slovinska po konzultácii s bezpečnostnými zložkami. Tie mu to vyslovene neodporúčali. Uviedla to hovorkyňa premiéra Ľubica Janíková.

Premiéri Česka, Poľska a Slovinska na stretnutí s ukrajinským prezidentom Zelenským pri návšteve Kyjeva
Zobraziť galériu (7)
Premiéri Česka, Poľska a Slovinska na stretnutí s ukrajinským prezidentom Zelenským pri návšteve Kyjeva  (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

08:51 Britské ministerstvo obrany v najnovšej hodnotiacej správe o situácii na Ukrajine zostavenej na základe informácií tajných služieb uviedlo, že ruské vojenské sily stále nedokázali prekonať logistické problémy v teréne a zastavili svoj postup. Informoval o tom v stredu denník The Guardian.

"Ruské sily zostali do značnej miery naviazané na ukrajinskú cestnú sieť a nie sú ochotné presúvať sa mimo nej. Zničenie mostov ukrajinskými silami tiež zohralo kľúčovú úlohu pri brzdení postupu Ruska," uviedol britský rezort obrany na sociálnej sieti Twitter.

08:37 Aktualizácia ruských strát. Počas invázie na Ukrajinu zahynulo už takmer 14-tisíc ruských vojakov.  

08:25 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu vyhlásil, že mierové rokovania s Ruskom pôsobia už realistickejšie, avšak na vzájomnú dohodu treba ešte viac času. Informácie pochádzajú zo správy agentúry Reuters.

08:13 Britské ministerstvo obrany uviedlo, že Rusko povoláva vojenské posily z celej krajiny, keďže na Ukrajine čelí pokračujúcim stratám. Informovala o tom v stredu televízia CNN. Rezort obrany v Londýne uvádza, že Rusko v súčasnosti premiestňuje sily až zo svojho Východného vojenského okruhu, z Tichomorskej flotily a Arménska. Čoraz viac pritom využíva aj ďalšie zdroje na získanie posíl, ako sú súkromné vojenské spoločnosti, sýrski dobrovoľníci a iní žoldnieri, uviedlo v utorok britské ministerstvo.

8:05 Letecké poplachy v noci na stredu opäť hlásili mestá a oblasti v rôznych častiach Ukrajiny: okrem Kyjeva je to aj Odesa, Ľvov, Ivano-Frankivsk, Poltava alebo Mykolajiv, dodal Sky News s odvolaním sa na miestne médiá a novinárov v teréne.

07:57 V ukrajinskej metropole Kyjev sa v noci na stredu opäť rozozvučali sirény a na predmestiach bolo počuť aj explózie. Informovala o tom spravodajská televízia CNN, ktorá pripomenula, že od utorka večera až do štvrtka večera v meste platí 35-hodinový zákaz vychádzania.    

Viac o téme: VojnaInváziaRuskoUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu