Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Konflikt im už ide krkom: Pomsta na FOTO, skupina ľudí obsadila vilu ruského oligarchu, plánujú tam bývať aj spať!

Dom ruského oligarchu Deripasku v Londýne obsadili tzv. Squatteri. Zobraziť galériu (6)
Dom ruského oligarchu Deripasku v Londýne obsadili tzv. Squatteri. (Zdroj: TASR/AP Photo/Alberto Pezzali, Alexander Zemlianichenko, )

LONDÝN - Squatterom sa v Londýne podarilo preniknúť do rezidencie na námestí Belgrave, ktorú vlastní ruský oligarcha Oleg Deripaska. Informovala o tom v pondelok spravodajská televízia Sky News. Na fotografii zverejnenej na sociálnej sieti Twitter vidno ukrajinskú vlajku visiacu z okna budovy a transparent s nápisom "Táto nehnuteľnosť bola oslobodená" nad vchodom. Neďaleko bola zaparkovaná policajná dodávka.

archívne video

Z ostreľovanej budovy na severe Kyjeva sa valí dym, hasiči našli na mieste aj niekoľko tiel (Zdroj: Profimedia.sk)

Pokojne tam budú aj spávať, chcú ďalších dobrovoľníkov

Na twitterovom konte pod menom Resist London sa píše, že ide o "protestnú obranu", v ktorej rámci squatteri nemajú v úmysle v dome bývať a spať, ale obsadzujú ho a budú sa pritom  striedať. Vyzvali preto dobrovoľníkov, aby sa k nim pridali.

Deripaska je 54-ročný priemyselník, ktorý založil hlinikársky koncern Rusal. Ide o spoločnosť, ktorú britská vláda zaradila 10. marca na zoznam subjektov zasiahnutých sankciami pre inváziu ruských jednotiek na Ukrajinu.

Oleg Deripaska
Zobraziť galériu (6)
Oleg Deripaska  (Zdroj: TASR/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Konflikt im už ide
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Alberto Pezzali)

Protestujúci držia transparent s nápisom
Zobraziť galériu (6)
Protestujúci držia transparent s nápisom "Táto nehnuteľnosť bola oslobodená".  (Zdroj: TASR/AP Photo/Alberto Pezzali)

Vy okupujete Ukrajinu, my budeme okupovať vás, odkazujú

Takzvaní anarchisti, ako sa skupina squatterov na mieste vily nazýva, odôvodňujú svoje obsadzovanie budovy vo zvláštnom stanovisku, ktoré sa začína tvrdením "Vy okupujete Ukrajinu, my budeme okupovať vás".

"Skutočne vám musíme pripomínať to, prečo je Putin nanič? Invázia na Ukrajinu je len jednou z epizód dlhého radu od podporovania Asada v Sýrii až po koncentračné tábory pre LGBT+ ľudí, úmyselné ničenie životného prostredia, obrovská majetková nerovnosť, brutálna represia politických oponentov a tak ďalej," píše sa vo vyhlásení. V ňom sa tiež našli aj tvrdšie výrazy ako: "Putin, choď sa po*ebať."

Protestujúci sa zaujímajú aj o iných

Osud Deripaskovho portfólia v hodnote niekoľkých miliónov libier v Británii zostáva nejasný po tom, čo britská vláda oznámila, že jeho aktíva budú zmrazené. V nedeľu sa zasa nahnevaní demonštranti v Londýne zhromaždili pred domom, kde býva 26-ročná dcéra údajnej dlhoročnej milenky ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova. Aktivisti tvrdia, že táto mladá žena – Polina Kovaľovová – ťaží z vplyvu svojho "nevlastného otca".

Dav ľudí, ktorí sa zhromaždili pred domom, kde Kovaľovová býva, držali plagáty s jej fotografiou a nápisom "Dcéra vojnového zločinca", čo je odkaz na Lavrovovu rolu v najbližšom kruhu Vladimira Putina. Lavrov totiž v posledných týždňoch urobil množstvo vyhlásení, v ktorých zvalil vinu za ruskú inváziu na Ukrajinu, a minulý týždeň dokonca tvrdil, že Rusko na svojho západného suseda nezaútočilo.

Konflikt im už ide
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Alberto Pezzali)

Podozrivá kúpa bytu v prípade Lavrovovej údajnej milenky

Minulý týždeň britskí poslanci vyzvali, aby Kovaľovová, ktorá si v 21 rokoch kúpila byt v Londýne za 4,4 milióna libier (5,3 milióna eur) bez hypotéky, bola medzi stovkami ľudí sankcionovaných za spojenie s Putinovým režimom. Polininou matkou je údajne Svetlana Poľakovová (51), s ktorou má Lavrov vzťah od začiatku 21. storočia. Samotná Poľakovová vlastní v Moskve byt v hodnote päť miliónov libier (takmer šesť miliónov eur).

Sergej Lavrov
Zobraziť galériu (6)
Sergej Lavrov  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File)

Formálne je Poľakovová zamestnaná na ministerstve zahraničných vecí a Lavrova sprevádzala na mnohých zahraničných cestách. Podľa protikorupčnej nadácie FBK, vedenej väzneným opozičným lídrom Alexejom Navaľným, na jej zaradenie do oficiálnej delegácie nebol dôvod. Vládnym špeciálom podľa zistení FBK takto Poľakovová cestovala viac ako 60-krát. Tento spôsob dopravy podľa FBK využívala aj Poľakovovej matka i dcéra.

Viac o téme: ProtestOleg DeripaskaKonflikt na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu