Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Anonymous zverejnil 360-tisíc tajných ruských dokumentov: Nabúrali sa do úradu, ktorý cenzuruje médiá

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

MOSKVA - Zdá sa, že každým dňom je ruský vpád vojsk na Ukrajinu čoraz bolestnejší, a to na každom rohu. Ak odignorujeme odstrihnutie sa krajiny od globálnej ekonomiky či množstvo sankcií, stále tu máme aj hnev kyberspektra z strany hackerov. Tí si Rusko doslova podali a najnovšie sa nabúrali do ich federálneho úradu, ktorý zodpovedá za cenzúru tamojších masmédií. Nie je totiž už žiadnym tajomstvom, že Ruskom sa v týchto dňoch o vojne na Ukrajine šíri výsostne prokremeľská propaganda a to sa kriticky mysliacim ľuďom rozhodne nepáči.

archívne video

Ukrajinci prechádzajú cez rieku Irpiň po tom, ako bol most vyhodený do vzduchu, aby Rusi ďalej nepostupovali (Zdroj: Profimedia.sk)

V kategórii Cyberwar hnutie Anonymous, ktorý tento úrad hacklo, uvádza asi 364 000 súborov z federálneho úradu Roskomnadzor, ktorý spadá do kategórie úradov zodpovedných za cenzúru ruských médií, konkrétne z republiky Baškirsko.

Roskomnadzor vraj dáva médiám konkrétne pokyny

Roskomnadzor podľa slov Anonymous vydal pokyny o tom, čo možno povedať, a nariadil médiám, aby vymazali príbehy, ktoré označujú ruskú agresiu na Ukrajine za inváziu. V reakcii na preverovanie faktov zo strany Facebooku o ruských vyhláseniach o vojne Roskomnadzor začal obmedzovať prístup k Facebooku a neskôr ho zablokoval. Roskomnadzor tiež pohrozil zablokovaním prístupu na ruskú Wikipédiu kvôli ich článku o ruskej invázii na Ukrajinu.

Unikli stovky gigabajtov dokumentov

Anonymous oznamuje, že v prípade Roskomnadzoru ide o viac ako 360 000 súborov v celkovej veľkosti 526,9 GB. Podľa časových metadát a uložení súborov sú niektoré z nich veľmi aktuálne - napríklad z 5. marca 2022. "Existujú dva adresáre, ktoré sme identifikovali ako obsahujúce súbory nespracovaných údajov v proprietárnych formátoch pre pár databáz. Spolu majú 290,6 GB. Čoskoro zverejníme nespracované údaje, kým budeme hľadať riešenia na extrakciu údajov. Zdá sa, že jedna je databáza právneho výskumu, ktorá bola podľa časovej pečiatky súboru naposledy upravená v roku 2020. Druhá sa javí ako databáza pre postupy v oblasti ľudských zdrojov," píše Anonymous.

Anonymous pritom takto od vypuknutia vojny na Ukrajine proti Rusku nekoná prvýkrát. Ich prvým úspechom bolo nabúranie sa do vysielania ruských TV programov, na ktorých sa z ničoho nič objavili zábery zo zdevastovanej susednej krajiny.

Viac o téme: HacknutieAnonymousRoskomnadzorRuský úradKonflikt na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu