Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Anonymous v akcii: Proti Rusku sa rozpútala aj kybernetická vojna, útok na Putinovu loď aj vesmírnu agentúru!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MOSKVA - Hackerom z hnutia Anonymous sa podarilo v noci na stredu vyradiť z prevádzky počítačové systémy ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos. Prerušila tak kontrolu nad jej špionážnymi satelitmi v rámci prebiehajúcej vojny na Ukrajine.

"Rusko už nemá kontrolu nad vlastnými špionážnymi satelitmi," vyhlásili hackeri z hnutia Anonymous na sociálnej sieti Twitter. Vyradiť počítačové systémy Roskozmosu z prevádzky sa podarilo skupine NB65, ktorá je k Anonymous pridružená. "Budeme pokračovať dovtedy, pokým neprestanete zhadzovať bomby, zabíjať civilistov a pokúšať sa o inváziu," dodala skupina NB65. 

Rusko všetko popiera

Ruská strana však stratu kontroly nad počítačovými systémami vesmírnej agentúry nepotvrdila. Moskva úspešné útoky hackerov na vládne systémy nepriznala ani v minulosti. "Informácie zverejnené týmito podvodníkmi sú nepravdivé. Všetky naše vesmírne riadiace centrá fungujú ako zvyčajne," napísal Rogozin na Twitteri. Predtým generálny riaditeľ Roskosmosu povedal, že kanály kontroly ruského vesmírneho priemyslu, orbitálnej skupiny a ruského segmentu ISS sú dôkladne chránené a izolované kybernetickými zločincami, uviedla TASS.

V pondelok jeden účet Anonymous na Twitteri informoval, že hackeri spojení s týmto kolektívom za posledných 72 hodín zlikvidovali viac ako 1500 webových stránok spojených s ruskou a bieloruskou vládou, štátnymi médiami, veľkými bankami a spoločnosťami. Uvádza to HS Today. Účty, ktoré boli nahlásené ako hacknuté pod hashtagmi #OpRussia alebo #OpKremlin, tiež uviedli, že webová stránka ruského ministerstva práce a sociálnych vecí bola vypnutá. 

Súradnice pre Putinovu jachtu

Hackeri prelomili stránku na sledovanie námornej dopravy, aby odovzdali jachte ruského prezidenta Vladimira Putina "Graceful" pozdrav ANONYMO a novú destináciu FCKPTN. Anonymné účty povzbudzovali tých, ktorí nemali hackerské zručnosti, aby sa pripojili k ruským sociálnym sieťam a šírili informácie s cieľom čeliť ruským dezinformáciám alebo nedostatku správ o tom, čo sa skutočne deje na Ukrajine.

Kybervojna aj v Bielorusku 

Skupina s názvom Bieloruskí kybernetickí partizáni uviedla, že nabúrala systém železničnej dopravy v Minsku Orši a Osipoviči, aby bránila ruským vojenským jednotkám ich postupu na Ukrajinu. "Monitorovací systém internej počítačovej siete bieloruských železníc," uviedla skupina a na Twitteri zobrazila snímku obrazovky. "Zastaraný crapware, ktorý beží na Windows XP."

Cyber-Partisans zdôraznili, že ich kybernetický útok na železničný systém neohrozí civilistov: "Je aktivovaný režim manuálneho ovládania, ktorý spomalí pohyb vlakov."

Viac o téme: VojnaKybervojnaUkrajinaUkrajina v kríze
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu