Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Objavili sa prekvapivé správy: Rusko sa vraj chystá odpojiť od globálneho INTERNETU

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MOSKVA – Podľa zatiaľ nepotvrdených informácií sa Rusko chystá od 11. marca odpojiť od globálneho internetu. Uvidela to bieloruská nezávislá stanica Nexta s odvolaním sa na dokumenty pochádzajúce z ruského ministerstva pre digitalizáciu a média.

Uniknuté dokumenty majú údajne prikazovať aby do 11. marca boli všetky internetové služby prevedené na ruské servery a doménu .ru. 

V dokumentoch, na ktoré sa odvoláva Nexta, sa tiež píše, že táto akcia sa týka vlastníkov a prevádzkovateľov internetovej infraštruktúry. Prepnuté má byť taktiež používané DNS serverov, ktoré sa nachádzajú na ruskom území a použitie zahraničného hostingu má byť presmerované na ruský hosting.

Išlo by tak o ďalšie z opatrení, ktoré by zasadilo ranu ruským užívateľom. Tí už v dôsledky napadnutia Ukrajiny ich krajinou čelia rozsiahlym sankciám a obmedzeniam. Medzi tie, ktoré sa týkajú online priestoru, patrí aj pozastavenie poskytovania služby Netflix. To americká firma oznámila v nedeľu. "Vzhľadom na okolnosti na mieste sme sa rozhodli pozastaviť našu službu v Rusku," uviedla vo vyhlásení pre portál Variety hovorkyňa Netflixu Emily Feingoldová.  Rozhodnutie prišlo dva dni po tom, ako streamovacia služba uviedla, že zastaví všetky budúce projekty v Rusku vrátane akvizícií filmov a seriálov.

Objavili sa prekvapivé správy:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ešte minulý pondelok americká spoločnosť oznámila, že nemá v pláne dodržiavať nový ruský zákon, ktorý od streamovacích platforiem vyžaduje, aby od začiatku marca ponúkali v rámci svojich služieb 20 bezplatných ruských kanálov, medzi ktorými sú aj štátom financované televízie.  Netflix sa rozhodnutím ukončiť prevádzkovanie svojej služby pripojil k množstvu západných spoločností, ktoré pozastavili služby alebo podnikanie v krajine pre ruskú inváziu na Ukrajinu.

Objavili sa prekvapivé správy:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Ešte pred týždňom prišla pre Rusko stopka tiež od veľkých filmových spoločností Disney, Sony Pictures a Warner Bros, ktoré avizovali pozastavenie uvádzania svojich filmov v ruských kinách.   

Rusko musí od vypuknutia konfliktu čeliť tiež rozsiahli hackerským útokom. Skupina Anonymous sa v nedeľu nabúrala do ruských streamovacích služieb Wink a Ivi podobných Netflixu a živých televíznych kanálov Rusko 24, Channel One a Moskva 24. 

archívne video

Na protivojnových protestoch v Petrohrade zadržali ďalších ľudí, vrátane 77-ročnej aktivistky (Zdroj: Profimedia)

Odvysielané boli vojnové zábery z ostreľovanej Ukrajiny, na ktorých sa objavila aj streľba do civilistov, ktorí sa snažia z miesta bojov utiecť.

Anonymous sa už pred týždňom nabúralo tiež do ruskej štátnej televízie a rovnako ako teraz, aj vtedy boli odvysielané zdrvujúce zábery z vojny.

Viac o téme: OdpojenieInternet RuskoNetflix
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu