Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Do útoku proti Rusku sa zapojila aj hackerská organizácia ANONYMOUS: Vyhlasujeme kybernetickú vojnu!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MOSKVA - Do vojny proti Rusku sa zapájajú aj počítačoví mágovia. Hackerská skupina uverejnila na sociálnej sieti Twitter oznam, že vedú oficiálnu kybernetickú vojnu proti ruskej vláde. Krátko na to odhalili, že sa zamerali na stanicu RT podporovanú Kremľom. S ruskou inváziou, ktorá sa začala vo štvrtok, nesúhlasí čoraz viac ľudí nielen na Ukrajine, ale po celom svete.

Hackerská skupina Anonymous vyhlásila vláde Vladimira Putina kybernetickú vojnu. Stalo sa tak po tom, ako Rusko uskutočnilo rozsiahlu inváziu na Ukrajinu, uvádza Bussiness Insider. Nevystopovateľní počítačoví experti vo štvrtok večer zverejnili krátke oznámenie na svojom účte na Twitteri. Krátko pred 22:00 sa vyjadrili nasledovne: "Skupina Anonymous oficiálne vyhlasuje kybernetickú vojnu proti ruskej vláde."

Asi o polhodinu neskôr oznámili, že hackli webovú stránku Kremľom podporovanej televíznej stanice RT sídliacej na britských ostrovoch, ktorá bola tvrdo kritizovaná za svoje spravodajstvo. V súčasnosti je už stránka plne funkčná. Hackerský kolektív spustil aj útoky na webové stránky ruských poskytovateľov internetových služieb Com2Com, Relcom, Sovam Teleport a PTT-Teleport Moskva. "Organizácia Anonymous podniká v súčasnej dobe kyberútoky proti Ruskej federácii. Naše operácie sú zamerané na ruskú vládu. Je nevyhnutné, aby bol zasiahnutý aj súkromný sektor. Aj keď tento účet nehovorí za všetkých členov našej skupiny."

Odpoveď na ruský kyberútok

Vyhlásenie kybernetickej vojny vyvoláva teórie, že Rusko by mohlo byť v najbližších dňoch vystavené systematickým hackerským pokusom. Pred štvrtkovou inváziou na Ukrajinu sa vláda a banky stali terčom rozsiahleho kybernetického útoku, o ktorom sa predpokladalo, že ho vykonalo Rusko.  

S maskami Guy Fawkes

Hackerská skupina Anonymous je spájaná s online útokmi po celom svete, ktorých cieľom je potrestať vlády za politiku, s ktorou hackeri nesúhlasia. Členovia sú známi ako "Anons" a vyznačujú sa maskami Guy Fawkes. Skupina sa angažuje v čomkoľvek od digitálnych Robinov Hoodov až po kyberteroristov pre ich hackerské kampane proti vládnym agentúram či stránkam s detskou pornografiou.

Do útoku proti Rusku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube)

V roku 2008 usporiadala online komunita sériu protestov, žartov a hackingov Scientologickej cirkvi ako súčasť jej "Projektu Chanology". Medzi ich ďalšie ciele patrili vládne agentúry USA, Izraela, Tuniska, Ugandy a iné, agentúry na ochranu autorských práv, baptistický kostol Westboro, a spoločnosti ako PayPal, MasterCard, Visa a Sony. 

Boj proti Ku-klux-klanu

V roku 2013 vyhlásili vojnu tajným "chatovacím stránkam", ktoré pedofili používajú na obchodovanie s citlivými obrázkami. Minulý november sa nabúrali do účtu Ku-klux-klanu po tom, ako belošská nadradená skupina propagovala letáky ohrozujúce demonštrantov "smrteľnou silou" vo Fergusone. Desiatky ľudí bolo za účasť na anonymných kybernetických útokoch zatknutých. Skupina má najväčšiu podporu v USA, Veľkej Británii, Austrálii, Holandsku, Španielsku a Turecku.

Viac o téme: VojnaRuskoUkrajinaAnonymousUkrajina v kríze
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu