Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VOJNA na Ukrajine Deň jedenásty (6. marec 2022)

Vojna na Ukrajine Zobraziť galériu (10)
Vojna na Ukrajine (Zdroj: Topky.sk)

KYJEV - Ruská invázia na Ukrajinu stále pokračuje aj dnes. Pri ostreľovaní Mariupoľa zomrelo len 18-mesačné dieťa. Civilistov sa evakuovať nepodarilo. Ďalšie kolo mierových rokovaní by malo byť v pondelok.

 

Naživo z Kyjeva

Tisíce ľudí čakajú v rade na evakuáciu obytných oblastí neďaleko Kyjeva (Zdroj: profimedia.sk)

22:50 V Charkove bolo opäť počuť silnú explóziu. 

22:05 "Ruskí okupanti zhromaždili pri Kyjeve dostatok jednotiek a v najbližších dňoch sa pokúsia dobyť hlavné mesto," uviedol poradca ukrajinského ministra vnútra Vadym Denysenko, ktorého citoval na Twitteri portál Nexta.

22:00 Počet ľudí, ktorí utiekli pred ruskými vojskami z Ukrajiny do Poľska, presiahol milión. Na twitteri o tom informovala poľská pohraničná stráž, ktorá uviedla stav k 20:00 SEČ. V posledných dňoch ukrajinsko-poľské hranice prekročilo okolo 100-tisíc ľudí denne, za sobotu poľskí pohraničníci odbavili asi 129-tisíc osôb.

21:45 Francúzsko posiela na Ukrajinu lekársku pomoc vrátane jódových tabliet, ktoré pomáhajú chrániť ľudí pred účinkami rádioaktívneho žiarenia, uviedol v nedeľu francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian. Potvrdil tak slová francúzskeho veľvyslanca na Ukrajine  Étienna de Poncins, ktorý pred tým v rozhovore pre televíziu BFM informoval, že súčasťou zásielky lekárskej pomoci pre Ukrajinu bude aj 2,5 milióna kusov jódových tabliet.

21:30 Predstavitelia USA a európskych krajín sa venujú i plánom na vytvorenie ukrajinskej vlády v exile, ak by ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj predsa len bol nútený utiecť z Kyjeva. Diskusie sú zatiaľ len predbežné a neboli prijaté žiadne rozhodnutia, uviedli predstavitelia západných krajín pre spravodajskú televíziu CNN.

20:45 Izraelský premiér Naftali Bennett v nedeľu vyhlásil, že Izrael má "morálnu povinnosť" a musí pomôcť zastaviť boje na Ukrajine. S týmto vyhlásením prišiel Bennett po tom, ako v sobotu v Moskve rokoval s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a následne ho v Berlíne prijal nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz. Bennett je v kontakte aj s ďalšími svetovými lídrami i s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, poznamenala agentúra AFP. 

Naftali Bennett
Zobraziť galériu (10)
Naftali Bennett  (Zdroj: SITA/Abir Sultan/Pool Photo via AP)

20:05 Ruská polícia zadržala v nedeľu na protivojnových protestoch, ktoré sa konali v rôznych mestách krajiny, viac ako 4300 ľudí. Podľa agentúry Reuters to uviedla nezávislá skupina OVD-Info monitorujúca protesty, ktorá dodala, že protesty proti ruskej invázii na Ukrajinu sa konali v 56 ruských mestách.

19:45 Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v nedeľu vyjadrila "hlboké znepokojenie" nad správami o prerušení komunikácie so Záporožskou jadrovou elektrárňou, ktorá bola tento týždeň obsadená ruskými jednotkami útočiacimi na Ukrajine. Ruské sily zaútočili na elektráreň v piatok a zmocnili sa jej, pripomenula agentúra AFP. Podľa MAAE, odvolávajúcej sa na ukrajinské úrady, vedenie elektrárne sa teraz musí podriaďovať rozkazom veliteľa ruských síl.

19:15 Litovská pohraničná stráž v posledných dňoch eviduje zvýšenie počtu migrantov z Bieloruska, pričom väčšina z nich sú muži. Agentúra DELFI.lt cez víkend uviedla, že Bielorusi odchádzajú zo svojej krajiny v obave, že budú čoskoro povolaní do bojov na Ukrajine.

18:30 Ruské ministerstvo obrany v nedeľu upozornilo Rumunsko a "iné krajiny" susediace s Ukrajinou, že ich bude považovať za účastníkov ozbrojeného konfliktu, ak umožnia, aby z ich územia vzlietli ukrajinské bojové lietadlá s cieľom zaútočiť na ruskú armádu. Podľa agentúry AP na to v nedeľu na brífingu v Moskve upozornil hovorca ruského rezortu obrany Igor Konašenkov.

17:50 Pri ostreľovaní obytných budov v Kramatorsku zahynuli najmenej dvaja ľudia a veľké množstvo ďalších sa zranilo. Informuje o tom na sociálnej sieti portál Nexta. Na mieste momentálne pracujú strážcovia zákona a experti, aby zistili presný počet mŕtvych a zranených. Podľa predbežných informácií dom zasiahla riadená strela.

17:40 V jadrovej elektrárni Energodar v Záporoží je teraz 500 útočníkov. Podľa šéfa Energoatomu Pjotra Kotina, ktorého cituje portál Nexta, dobyté ukrajinské jadrové elektrárne využívajú okupanti ako vojenské základne. "Votrelci očakávajú, že nebudú vyradení, pretože bezpečnosť v objektoch je nadovšetko. Akékoľvek ostreľovanie je neprijateľné," dodal.

17:05 Po ruskej invázii na Ukrajinu sa na internete rozpútala informačná vojna, v rámci ktorej obe strany šíria neoverené a prikrášlené informácie, propagandu či rovno klamstvá, píše americký denník The New York Times (NYT). Niektorí ukrajinskí predstavitelia od začiatku ruskej invázie šíria neoverené príbehy, prikrášlené historky či informácie, ktoré sa neskôr ukázali ako nepravdivé.

17:00 Vyzerá to tak, že video stretnutia Putina s letuškami nebolo reálne. Z videa sa smeje už aj ukrajinský prezident Zelenskyj.

16:50 Spojené štáty majú "veľmi dôveryhodné správy" o zámerných ruských útokoch na civilistov na Ukrajine, oznámil dnes americký minister zahraničia Antony Blinken. V programe stanice CNN uviedol, že Washington tieto správy zbiera, aby mohol podporiť prípadné vyšetrovanie možných vojnových zločinov. Moskva tvrdí, že na Ukrajine cieli výhradne na vojenské objekty a infraštruktúru.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/Olivier Douliery, Pool Photo via AP)

16:30 Ruské jednotky ostreľovali jadrové výskumné zariadenie v Charkove. Charkovská pobočka ukrajinskej bezpečnostnej služby oznámila, že Rusko použilo viacero raketometov Grad na ostreľovanie Charkovského fyzikálno-technologického inštitútu. Informovalo o tom periodikum The Kyiv Independent na Twitteri.

15:55 Francúzsky prezident Emmanuel Macron v nedeľu opäť telefonoval so svojím ruským kolegom Vladimirom Putinom. Oznámil to v nedeľu Elyzejský palác s tým, že rozhovor sa konal z iniciatívy francúzskeho prezidenta. Informovala o tom televízia BFM. Macron počas rozhovoru tlmočil znepokojenie európskej verejnosti, pokiaľ ide o zaistenie bezpečnosti jadrových elektrární na území Ukrajiny. Putin ho v tejto súvislosti podrobne informoval o "provokácii organizovanej ukrajinskými radikálmi" v areáli Záporožskej jadrovej elektrárne, do ktorej sa - podľa Putina - zapojila aj sabotážna skupina.

15:40 Na Ukrajine od začiatku ruskej invázie zahynulo 364 civilistov, oznámil dnes Úrad Vysokého komisára OSN pre ľudské práva. Boje si podľa ukrajinskej ombudsmanky Ljudmyly Denisovovej vyžiadali životy 38 detí, 71 ich bolo zranených.

15:12 Polícia zatýka demonštrantov na protestoch v Moskve

15:07 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval počas telefonátu so svojim ruským náprotivkom Vladimirom Putinom na vyhlásenie prímeria na celej Ukrajine. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyjadrenie Erdoganovej kancelárie. "Bezodkladné vyhlásenie všeobecného prímeria by uľahčilo dospieť k politickému riešeniu, ako aj poskytnúť potrebnú humanitárnu pomoc," povedal Erdogan, pričom Putina vyzval, aby umožnil vytvorenie humanitárnych koridorov na Ukrajine.

15:00 Zelenskyj je pripravený rokovať s Putinom

Zástupca vedúceho kancelárie prezidenta Ukrajiny Andrij Sibiga uviedol, že Volodymyr Zelenskyj je pripravený na priame rokovania s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Informoval o tom portál Nexta.

14:40 Požiar letiska v meste Vinnycia na strednej Ukrajine.

 

14:35 Druhý pokus evakuovať civilistov z obliehaného Mariupolu zlyhal

Druhý pokus evakuovať civilistov z obliehaného Mariupolu zlyhal, pretože ruská armáda údajne nedodržala dohodnuté prímerie a toto ukrajinské mesto stále ostreľuje. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na predstaviteľa ukrajinského ministerstva vnútra Antona Geraščenka. Plánované evakuácie civilného obyvateľstva cez dohodnuté humanitárne koridory nie sú momentálne možné v dôsledku ruských útokov, napísal Geraščenko prostredníctvom aplikácie Telegram.

14:30 Ruské rakety úplne zničili letisko v meste Vinnycia na strednej Ukrajine, uviedol v nedeľu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informovala o tom agentúra AFP. "Práve som bol informovaný o raketovom útoku na Vinnyciu. Osem rakiet... Letisko bolo úplne zničené," povedal Zelenskyj. Ukrajinský prezident v novom videopríhovore opäť vyzval Severoatlantickú alianciu (NATO), aby nad Ukrajinou vyhlásila bezletovú zónu, píše stanica Sky News.

14:20 Aktuálna mapa vývoja situácie na Ukrajine

14:00 Pápež František vyjadril v nedeľu ľútosť a smútok nad "potokmi krvi a sĺz", ktoré po ruskej invázii tečú cez Ukrajinu, a vyslovil požiadavku na vytvorenie humanitárneho koridoru pre utečencov. Informovala o tom agentúra AFP. "Ukrajinou tečú potoky krvi a sĺz. Toto nie je len vojenská operácia, ale vojna rozsievajúca smrť, skazu a utrpenie," povedal najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi v rámci pravidelnej nedeľnej modlitby Anjel Pána na rímskom Námestí sv. Petra.

Pápež František počas svojho príhovoru na Námestí sv. Petra vo Vatikáne
Zobraziť galériu (10)
Pápež František počas svojho príhovoru na Námestí sv. Petra vo Vatikáne  (Zdroj: SITA/AP Photo/Gregorio Borgia)

13:30 Evakuáciu civilistov v Mariupole narušili ruské vojnové sily, ktoré začali strieľať do ľudí v takzvanom zelenom koridore. Informuje o tom portál Nexta.

13:22 Ruská polícia zadržala v nedeľu vo viacerých mestách dokopy viac ako 1100 ľudí, ktorí protestovali proti vojne na Ukrajine. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na ľudskoprávnu skupinu OVD-Info.

12:55 Hromadné zatýkanie na námestí Manezhnaya.

12:53 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu upozornil, že ruské jednotky sa chystajú ostreľovať ťažkými zbraňami Odesu, historické prístavné mesto na pobreží Čierneho mora. Informovala o tom agentúra AFP. "Chystajú sa ostreľovať Odesu. Odesu!" uviedol najvyšší ukrajinský predstaviteľ vo videoposolstve. "Rusi vždy chodievali do Odesy. A vždy v Odese pocítili len vrúcnosť. Len srdečnosť. A teraz? Bomby na Odesu? Delá na Odesu? Rakety na Odesu?" nechal sa počuť ukrajinský prezident.

12:40 Spojené štáty intenzívne pracujú na dosiahnutí dohody s Poľskom o dodávkach bojových lietadiel pre ukrajinskú armádu, povedal v nedeľu amerických minister zahraničných vecí Antony Blinken počas svojej pracovnej návštevy Moldavska.

12:12 Zelenskyj poznamenal, že Ukrajina potrebuje lietadla, aby sa im podarilo zabezpečiť oblohu. Informuje o tom portál Kyiv Independent.

12:04 Polícia v Rusku dnes pri demonštráciách proti ruskému invázii na Ukrajinu zadržala najmenej 559 ľudí, uvádza projekt OVD-Info, ktorý monitoruje policajné zásahy. Protesty sa konali v 21 mestách v rôznych častiach Ruska, napríklad vo Vladivostoku, Irkutsku alebo Jekaterinburgu. Agentúra Reuters uvádza, že údaje OVD-Info nemožno overiť.

11:56 Zelenskyj povedal, že Rusko sa pripravuje na bombardovanie. Informuje o tom portál Nexta.

11:39 Ruské jednotky podľa ukrajinských úradov v meste Buča ležiacom na severozápad od Kyjeva ostreľujú sídlisko a blokujú dodávky humanitárnej pomoci. Informuje o tom agentúra Unian. V Irpini, ktorá sa nachádza v susedstve Buči, podľa spravodajcu Rádia Svoboda ruskí vojaci strieľali po civilistoch utekajúcich z mesta.

11:33 Svetová zdravotnícka organizácia WHO potvrdila, že útočili aj na zdravotnícke zariadenia. WHO tieto útoky odcudzujú.

11:24 Dnešná nov v Kyjeve prebehla pokojne. Situácia v meste však naďalej zostáva zložitá, zatiľ ju však majú pod kontrolou. Informoval o tom Nikolaj Povoroznik, prvý podpredseda štátnej správy mesta Kyjev. Poznameln portál Nexta. 

11:09 Ukrajinskej armáde sa podarilo zasiahnuť protitankovo mierenú raketu. Informujú o tom na sociálnej sieti MIL.IN.UA.

10:35 Ukrajinské úrady rokujú o tom, ako zabezpečiť evakuáciu ľu'dom z miest Hostmel a Bucha, ktoré sú neustále ostreľované z dôvodu ruskými jednotkami. Tieto mestá sa nachádzajú blízko Kyjeva.

10:33 Ruské jednotky spustili palbu na civilistov, ktorí sa pokúšali evakuvať ľudí z mesta Irpin. Informuje o tom portál Nexta.

10:14 Mesto Bucha potrebuje urýchlene humanitárnu pomoc. Stalo sa totiž terčom ruskej armády, ktorá ho ostreľuje. Podľa informácií portál KyivIndependent majú strieľať aj do áut či civilistov.

9:50 Ukrajinské ministerstvo na sociálnej sieti informuje o úmrtí Denys Kirejev, ktorý sa tento týždeň zúčastnil vyjednávania s ruskou stranou je mŕtvy. Zomrel počas špeciálnej operácie. Unkrajinské média však informujú, že ho zabili členovia tajnej služby, keď ho zatýkali kvôli pofozreniu z kolaborácie.

9:45 Mariupol je už obkľúčený ruskými vojskami.

9:35 O 12:00 bude prebiehať evakuácia civilistov z mesta Mariupol.

9:25 Hrôzostrašné zábery z Novosalvitskeho marketu v Charkove. Všetko je úplne zničené. 

9:00 Obyvateľov v Poltave dnes ráno zobudil letecký poplach. Urýchlene sa tak musia presunúť do úkrytov. Informuje o tom portál KyivIndependent.

8:30 Ukrajinský jadrový regulártor poznamenal, že úrovne radiácie zostávajú v Záporožskej jadrovej elektrárni v norme aj potom, čo ju ovládli ruské jednotky.

07:28 Ruský prezident Vladimir Putin podpísal výnos o dodatočnom vyplatení piatich miliónov rubľov (asi 42 661 eur) rodinám vojakov, ktorí zahynuli počas operácií na Ukrajine či v Sýrii. V prípade, že voják utrpí zranenia, budú mu vyplatené dodatočné tri milióny rubľov (asi 25 597 eur). Oznámil to dnes list Kommersant s odvolaním na komuniké Kremlu.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

06:42 Hrôzostrašné zánery z mesta Hostomel, ktoré je zničené kvôli vojne.

06:39 Až 3 000 amerických dobrovoľníkov je pripravených postaviť sa Rusku na Ukrajine.

06:25 Usa a Poľsko rokujú o tom, žeby Poľsko poskytlo Ukrajine bojové lietadlá. Ako kompenzáciu by dostali od USA stíhačky F-16. Dohoda však bude vyžadovať súhlas Bieleho domu a Kongresu. Informuje o tom portál KyivIndependent.

06:23 Ruské jednotky smerujú k vodnej elektrárni Kaniv, ktorá sa nachádza asi 100 kilometrov južne od Kyjeva. Informuje o tom portál KyivIndependent.

06:21 Ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj oznámil, že v nedeľu telefonoval so svojím americkým náprotivkom Joeom Bidenom. Hovorili spolu o finančnej podpore a sankciách proti Rusku. Informovala o tom agentúra AFP. "V rámci nepretržitého dialógu som mal ďalší rozhovor s @POTUS [twitterový účet prezidenta USA]," napísal Zelenskyj na Twitteri. "Na programe boli otázky bezpečnosti, finančnej podpory pre Ukrajinu a pokračovania sankcií proti Rusku," napísal Zelenskyj.

6:16 Starosta juhoukrajinského prístavu Mariupol Vadym Bojčenko uviedol, že jeho mesto čelí "humanitárnej blokáde", pretože bolo kompletne odrezané od technickej infraštruktúry. Ruské jednotky prerušili všetkých 15 elektrických vedení do mesta a Mariupol je bez elektriny už päť dní. Informovala o tom agentúra DPA, ktorá sa odvoláva na ukrajinskú televíziu.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Vadim Ghirda)

06:04 Ruskí vojaci zhadzujú bomby aj na obytné štvrte v meste Černihiv. Informuje o tom portál nexta s odvolaním na predsedu regionálnej vojenskej správy.

5:55 Ďalšie kolo mierových rokovaní by sa malo konať v pondelok. Z druhého kola vznikla dohoda na utvorenie humanitárnych koridorov v dvoch mestách. To sa však napokon nekonalo.

5:50 Vladimir Putin vyhlásil, že vyhlásenie bezletovej zóny nad Ukrajinou, bude považovať za účasť na ozbrojenom konflikte.

5:45 Počas ostreľovania Mariopoľu prišiel o život len 18-mesačný chlapec Kirill. 

Mier sa nekonal

Úrady juhoukrajinského mesta Mariupol sa v sobotu rozhodli odložiť plánovanú evakuáciu civilného obyvateľstva, pretože ruské vojská údajne nedodržiavajú dohodnuté dočasné prímerie. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. "Vzhľadom na skutočnosť, že ruská strana nedodržiava prímerie a pokračuje v ostreľovaní jednak samotného Mariupolu a aj jeho okolia, ako aj z bezpečnostných dôvodov bola evakuácia civilného obyvateľstva odložená," uviedli predstavitelia mesta vo vyhlásení zverejnenom na sociálnych sieťach.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo v sobotu ráno, že dalo súhlas na vytvorenie evakuačných únikových ciest, ktoré umožnia evakuáciu civilistov zo strategického prístavného mesta Mariupol na ukrajinskom juhovýchode a z mesta Volnovacha na východe Ukrajiny.

Ukrajinská vláda uviedla pre agentúru Reuters, že plánuje z Mariupolu evakuovať približne 200.000 ľudí a z mesta Volnovacha 15.000. Mariupol sa nachádza na pobreží Azovského mora a má približne 450.000 obyvateľov. Mesto, ostreľované ruskými silami, je fakticky odrezané od zásob pitnej vody aj elektrického prúdu, pričom jeho obyvateľov sužuje chladné počasie.

Putinov tvrdý odkaz

Akákoľvek krajina, ktorá vyhlási bezletovú zónu nad Ukrajinou sa priamo zapojí do ozbrojeného konfliktu s Ruskom, vyhlásil v sobotu ruský prezident Vladimir Putin. TASR o tom informovala na základe správy agentúry AFP.

"Akýkoľvek pohyb v tomto smere budeme považovať za účasť tejto krajiny na ozbrojenom konflikte," povedal Putin počas stretnutia so zamestnancami ruskej leteckej spoločnosti Aeroflot.

Viac o téme: StreľbaOstreľovanieRuskoRuská inváziaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu