Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Na koncerte pre Ukrajinu v Prešove zaznelo spoločné nie vojne na Ukrajine

Protest proti ruskej invázii.
Protest proti ruskej invázii. (Zdroj: SITA/Radovan Stoklasa)

PREŠOV – Centrum Prešova bolo v nedeľu (6. 3.) večer miestom Koncertu pre Ukrajinu. Podporu Ukrajine a jej obyvateľom prišla vysloviť desiatka umelcov z Prešova a východného Slovenska, medzi nimi aj známe osobnosti hudobnej a umeleckej scény.

Koncert príhovorom otvoril Michal Hudák, ktorý v Kyjeve študoval a Ukrajinu pozná. Po ňom prišiel na pódium folkový spevák Edo Klena, líder skupiny Komajota Martin Husovský a saxofonista Mário Gapa Garbera, líder skupiny Chiki liki tu-a Martin Višňovský, skupina ElevenHill, spevák Lukáš Adamec s gitaristom Viktorom Špakom, populárny hudobník a kapelník Ondrej Kandráč, speváčka Katarína Koščová, skupiny Akustika, Heľenine oči, Hrdza, Jaroslava Sisáková a zbor Súkromného konzervatória Dezidera Kardoša, vystúpili aj ukrajinské študentky Kristina Ihnat a Júlia Kovalchuk. Z pódia aj z hľadiska zaznelo spoločné: „Nie vojne na Ukrajine.“  

Matka len 11-ročného chlapca, ktorý sám utiekol z Ukrajiny, ďakuje celému Slovensku (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky )

„Že sa po covidovej pauze dostanem na pódium pred ľudí práve pri takejto príležitosti, to som si nemyslel. Je nezmyselná situácia, nikto netušíme, aké pohnútky mohli niekoho viesť k tomu, aby spustil toto vojnové šialenstvo u našich susedov. Priamo sa ma to dotýka, pretože som štyri roky strávil na Ukrajine, študoval som tam herectvo, mám tam množstvo priateľov a nielen v Kyjeve, kde som študoval, ale aj v ďalších mestách. Keď sa teraz pozerám na zábery z miest, po ktorých som sa prechádzal, ako vyzerajú, keď mi posielajú moji priatelia z Ukrajiny fotografie, kde namiesto toho, aby stáli na divadelných doskách, sú so zbraňou v rukách niekde v uliciach, nenecháva ma to chladným. Na druhej strane, musím povedať, že veľmi veľa mojich priateľov, ktorých mám v Rusku, mi píše, že sa hanbí za svoju krajinu, za to, čo sa udialo,“ povedal Hudák.  

„Dva a pol roka sme plakali, že nemôžeme hrať. A teraz, keď sme si vydýchli na chvíľočku, že svitla nádej, prišla ešte väčšia katastrofa. Je mi to ľúto, neviem, čo na to povedať. Toto je ľudská tragédia, to sa nemalo stať. O to viac je mi to ľúto, že trpia nevinní ľudia. Mám veľmi veľa kamarátov umelcov Ukrajincov, ktorí z večera do rána museli zložiť štetce a dostali zbraň. Toto je úplná tragédia, držím im palce, aby sa to čím skôr skončilo. A ako ich poznám, oni sú neuveriteľne hrdý národ, ktorý sa nevzdá,“ doplnil Husovský.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu