Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ukrajinská armáda tvrdí, že Rusi chystajú útok na Kyjev: Zintenzívneli ostreľovanie niekoľkých miest

Bombardovanie Kyjeva. Zobraziť galériu (4)
Bombardovanie Kyjeva. (Zdroj: SITA/AP Photo/Emilio Morenatti)

KYJEV - Britské ministerstvo obrany sa domnieva, že ruské sily dosiahli za posledných 48 hodín na Ukrajine minimálne územné zisky, pričom ich jednotky narazili na tvrdý odpor a čelia slabej logistickej podpore. Ukrajinskí velitelia však varovali, že ruská armáda preskupuje svojich vojakov a plánuje totálny útok na hlavné mesto Kyjev. Tieto správy boli prevzaté od stanice BBC a agentúry DPA.

Britský rezort obrany vo svojej najnovšej aktualizácii situačnej správy spravodajskej služby uviedol, že je "veľmi nepravdepodobné, že Rusko k dnešnému dňu úspešne dosiahlo svoje plánované ciele".

Matka len 11-ročného chlapca, ktorý sám utiekol z Ukrajiny, ďakuje celému Slovensku (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky )

Ministerstvo však dodalo, že za posledných 24 hodín "ruské letecké a delostrelecké útoky naďalej vo zvýšenej miere zasahovali vojenské a civilné miesta v ukrajinských mestách".

Bombardovanie Kyjeva.
Zobraziť galériu (4)
Bombardovanie Kyjeva.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Emilio Morenatti)

"Nedávne útoky boli zamerané na Charkov, Mykolajiv a Černihiv a obzvlášť silné boli v Mariupole," uvádza sa v správe. Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl však varoval, že ruské jednotky "začali zhromažďovať zdroje na útok na Kyjev". Ukrajinská armáda tvrdí, že cieľom ruských vojakov je prevziať plnú kontrolu nad kyjevskými predmestiami Irpiň a Buča, píše agentúra DPA.

Ruská armáda v noci zintenzívnila ostreľovanie niektorých miest

Ruské jednotky v nedeľu neskoro večer zintenzívnili raketové a delostrelecké útoky na niektoré ukrajinské mestá. Oznámil to Oleksij Arestovyč, poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Ukrajinskí vojaci pomáhajú zranenej žene.
Zobraziť galériu (4)
Ukrajinskí vojaci pomáhajú zranenej žene.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Oleksandr Ratushniak)

"Posledná vlna raketových útokov prišla po zotmení," povedal vo vysielaní ukrajinskej televízie. Silnému ostreľovaniu boli vystavené predmestia hlavného mesta Kyjeva, ďalej mestá Černihiv, Mykolajiv a Charkov. Charkovské úrady uviedli, že v meste bola poškodená televízna veža a ťažké delostrelectvo zasiahlo obytné oblasti. Podľa Arestovyča mesto odráža ruský útok. V Černihive sú podľa tamojších úradov všetky oblasti vystavené raketovému útoku.

Ukrajinskí vojaci pomáhajú zranenej žene.
Zobraziť galériu (4)
Ukrajinskí vojaci pomáhajú zranenej žene.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Oleksandr Ratushniak)

Arestovyč nazval situáciu na kyjevských predmestiach Buča, Hostomeľ a Irpiň, kde snahy o evakuáciu obyvateľov v nedeľu zlyhali, za "katastrofálnu". Povedal, že vláda robí všetko pre to, aby  evakuácie obnovila. Pre ostreľovanie evakuácia civilistov zlyhala aj v mestách Mariupol a Volnovacha.

Viac o téme: Ostreľovanieútok RuskoVladimir PutinKyjevVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu