Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Šokujúce ZÁBERY z Ukrajiny: Neďaleko Kyjeva strieľali po novinároch! Kameramana zasiahli dvakrát

Spravodajský štáb britskej televízie sa ocitol pod paľbou
Spravodajský štáb britskej televízie sa ocitol pod paľbou (Zdroj: Reprofoto/Sky News)

KYJEV - Reportér britskej televízie Sky News opísal desivé momenty z Ukrajiny, kedy po nich strieľali ruskí sabotéri. Novinár sa pri paľbe zranil, jeho kameramana zasiahli dvakrát do nepriestrelnej vesty.

Spravodajský štáb britskej televízie Sky News sa chcel dostať k časti zničeného ruského konvoja. Ich cesta sa však zmenila na horor potom, ako po nich začali stieľať. Novinári si najskôr mysleli, že po nich strieľajú Ukrajinci, ktorí si ich pomýlili s Rusmi, preto kričali, že sú novinári. Neskôr sa však dozvedeli, že po nich pálili ruskí sabotéri. 

Svedectvo aj video z incidentu priniesol reportér Stuart Ramsey, ktorý sa pri útoku zranil. Jeho kameramana Richieho Mocklera zasiahli dve guľky do nepriestrelnej vesty. V aute ich bolo päť, našťastie, všetci prežili. 

Bolo tam hrobové ticho

Ramsey opísal, ako sa chceli dostať k časti zničnému ruskému konvoju. Ich kontakt v meste Buchna južne od Kyjeva im povedal, že okolie je bezpečné. Avšak, len čo odišli z hlavného mesta, zistili, že to tak nie je. Niekoľkokrát ich skontrolovala ukrajinská armáda a po celý čas sa ozývala streľba. Nad hlavou im prelietaval ruský vrtuľník. Rozhodli sa preto vrátiť sa naspäť do Kyjeva. A keďže cesta, ktorou z Kyjeva odišli nebola bezpečná, rozhodli sa využiť inú trasu. 

Tú im pri jednej z kontrol odporučil aj miestny policajt. Ponúkol im zmrzlinu a ukázal na voľnú cestu do hlavného mesta. "Zrazu tam bolo hrobové ticho, báli sme sa. Pomaly sme sa priblížili ku križovatke, na ktorej boli zátarasy. Ale neboli tam žiadni vojaci. Všetko bolo opustené," opisuje reportér.

"Vtedy sa nám život obrátil naruby. Z ničoho nič sme počuli malú explóziu a auto niečo zasiahlo. Najskôr trafili okná, potom celé auto. Boli sme pod plným útokom," opísal Ramsey chvíle hrôzy. Ako prvý sa dostal z auta producent a šofér Martin Vowles, za ním išiel tamojší producent Andrii Lytvynenko. Ramsey, Mockler a producentka Dominique Van Heerdenová sa zostali ukrývať v aute.

Skryli sa vo fabrike

Ramsey opísal, ako si mysleli, že po nich strieľa ukrajinská armáda, preto kričali, že sú novinári. Streľba však neutíchala a tak museli utiecť. Producentka sa vyplazila z auta za múr a za ňou išiel zvyšok posádky. "Spomínam si, že som uvažoval, či bude smrť bolieť. A vtedy ma niečo trafilo do chrbta. Bol som prekvapený, že to ani veľmi nebolelo, akoby ma len niekto udrel," spomína novinár na chvíle hrôzy. 

Napokon si dal prilbu, z dverí vybral telefón a novinársky preukaz a utekal za ostatnými. Skrývali sa vo fabrike, ktorá bola neďaleko. Na pomoc museli počakť až do ďalšieho rána, kedy ich do bezpečia prišla evakuovať ukrajinská polícia. "Ukrajinci nám neskôr povedali, že sme boli prepadnutí ruskými sabotérmi, ktorí boli profesionáli," dodal reportér. 

Viac o téme: StreľbaNovináriCivilistiRuskoRuská inváziaVojna na Ukrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu