Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Hraničné priechody praskajú vo švíkoch: OS SR nasadia ďalšie sily na podporu bezpečnosti

Polícia na hraniciach s Ukrajinou vybavila od vypuknutia konfliktu viac ako 100-tisíc osôb. Zobraziť galériu (5)
Polícia na hraniciach s Ukrajinou vybavila od vypuknutia konfliktu viac ako 100-tisíc osôb. (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

BRATISLAVA - Za posledných 24 hodín do soboty rána do 6.00 h vybavili na hraničných priechodoch na vstupe z Ukrajiny celkovo 11.208 osôb, z toho od piatka (4. 3.) večera do sobotného rána 4376 osôb. Informoval o tom hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka. Od vypuknutia konfliktu vybavila polícia do sobotného rána celkovo 101.529 osôb, vstupujúcich na Slovensko z Ukrajiny.

Najviac osôb za uplynulých 24 hodín vybavili na hraničnom priechode Vyšné Nemecké (7715). "Z toho od piatka 20.00 h do soboty 6.00 h 3431," priblížil Slivka. Na hraničnom priechode Ubľa vybavili 1986 osôb, z toho za od soboty večera do piatka rána 598 ľudí. Na hraničnom priechode Veľké Slemence prišlo 1507 osôb, z toho od sobotného večera 347 ľudí.

Polícia na hraniciach s Ukrajinou vybavila od vypuknutia konfliktu viac ako 100-tisíc osôb.
Zobraziť galériu (5)
Polícia na hraniciach s Ukrajinou vybavila od vypuknutia konfliktu viac ako 100-tisíc osôb.  (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

Vybavovacie procesy na priechodoch Vyšné Nemecké a Ubľa v rámci územia Slovenska prebiehajú priebežne. Vo Veľkých Slemenciach prebiehajú vybavovacie procesy plynule bez čakania. Slivka zároveň pripomenul, že cudzinecká polícia prijíma žiadosti o dočasné útočisko Ukrajincov a ich rodinných príslušníkov aj cez víkend, 24 hodín denne.

Hasiči z hraničných priechodov previezli viac ako 12-tisíc utečencov

Od vypuknutia konfliktu na Ukrajine hasiči pomohli previezť z hraničných priechodov viac ako 12.500 utečencov. Informovalo o tom oddelenie komunikačné a vnútorných záležitostí Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ). Najvyšší počet prevezených HaZZ zaznamenal od pondelka (28. 2.) rána do utorka (1. 3.) 6.00 h. "Za 24 hodín previezli 2999 utečencov kyvadlovo prostredníctvom šiestich autobusov a piatich mikrobusov," spresnili.

Polícia na hraniciach s Ukrajinou vybavila od vypuknutia konfliktu viac ako 100-tisíc osôb.
Zobraziť galériu (5)
Polícia na hraniciach s Ukrajinou vybavila od vypuknutia konfliktu viac ako 100-tisíc osôb.  (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

OS SR nasadia ďalšie sily na podporu bezpečnosti na hranici s Ukrajinou

Ozbrojené sily (OS) SR nasadzujú ďalšie sily a prostriedky na podporu bezpečnosti na hranici s Ukrajinou. Pribudnú dve účelové zoskupenia, ktoré budú podporovať políciu a tiež chrániť zelenú hranicu. Zároveň pribudnú prostriedky na zabezpečenie dočasných táborov. Informoval o tom hovorca OS SR Štefan Zemanovič.

Hraničné priechody praskajú vo
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Ozbrojené sily SR)

"V prvom rade nasadzujeme naše prieskumné a hliadkovacie spôsobilosti tak, aby bola hranica dostatočne pokrytá zo zeme, ako aj zo vzduchu. Ďalej sa podieľame na zbere, preprave a distribúcii humanitárnej pomoci vojnovým utečencom, ako aj na výstavbe a prevádzkovaní hotspotov v súčinnosti so zložkami ministerstva vnútra,“ priblížil náčelník Generálneho štábu OS SR Daniel Zmeko. Obe účelové zoskupenia by mali byť podľa jeho slov pripravené nasadiť celkovo takmer 1500 vojakov zo všetkých druhov síl. Veliť im bude zástupca veliteľa Spoločného operačného veliteľstva Martin Michalko.

Okrem toho OS vyčlenili aj sily a prostriedky na zabezpečenie varenia a výstavby dočasných táborov. "V spolupráci s Armádou Českej republiky v najbližších dňoch pripravíme tábor pre 400 utečencov, v ktorom budeme spolu s humanitárnymi organizáciami pripravení poskytnúť aj dlhodobejšiu starostlivosť najmä pre ženy a deti, ktoré nemajú kontakt na priateľov a príbuzných v ďalších krajinách Európy," vysvetlil Zemanovič.

Hraničné priechody praskajú vo
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Ozbrojené sily SR)

Dodal, že jednotky zároveň naďalej plnia úlohy medzinárodného vojenského cvičenia Saber Strike, ktoré pokračuje podľa plánu. "Celé ozbrojené sily sú v reakcii na prebiehajúcu agresiu u nášho východného suseda v stave pripravenosti a plnia ďalšie režimové opatrenia tak, aby boli sily a prostriedky pripravené reagovať na akúkoľvek zmenu situácie," doplnil hovorca.

Viac o téme: HasičiUtečenciPolícia Hraničné priechodyOzbrojené silyVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu