Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Tragická smrť ruskej novinárky v Kyjeve! Posledné slová: Počujem hrmenie ruských úderov, ZABILI ju jej krajania

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin)

KYJEV – Konflikt na Ukrajine si vyžiadal ďalšiu obeť v radoch novinárov. Tentoraz prišla o život ruská novinárka Oksana Baulinová. Mladá žena zomrela pri práci v ostreľovanom Kyjeve. Medzi posledné slová, ktoré posunula svetu, patril oznam, že počuje hrmenie ruských úderov.

Novinárka Oksana Baulinová pracovala pre ruský web The Insider. Predtým pôsobila ako producentka v Nadácii proti korupcii ruského opozičného lídra Alexeja Navelného. Minulý rok však  súd v Rusku organizáciu označil za extrémistickú a zakázal ju. The Insider uviedol, že Baulinová musela opustiť vlasť, lebo chcela aj naďalej informovať o korupcii v ruskej vláde. Ako vojnová korešpondentka na Ukrajine podávala správy z Ľvova a Kyjeva.

Po nálete v časti Kyjeva úplne skolabovala jedna z obytných budov, ostatné sú v dezolátnom stave (Zdroj: Profimedia.sk)

Tomu sa venovala aj v deň svojej smrti – reportovala o približujúcich sa ruských silách. „Bývam v byte na rohu námestia Nezávislosti. Počula som hrmenie ruských úderov. Nemám horúcu vodu, pred zákazom vychádzania som zohnala trochu jedla. Videla som ruiny obytného domu, ktorý zasiahla ruská raketa. Zostal po nej obrovský kráter,“ uviedla v hlasovej správe iba pár hodín pred svojou smrťou. Podľa The Insader zomrel okrem nej pri ruskom ostreľovaní aj jeden civilista a dvaja ich zamestnanci, ktorí Baulinovú doprevádzali, utrpeli zranenia a sú v nemocnici.

Kolegovia sa o mladej žene vyjadrovali ako o veľmi obetavej, odvážnej a profesionálnej. „Oksana bola zábavná, obetavá a nesmierne odvážna. Vo Varšave začínala nový život po tom, čo musela kvôli väzbám na Navalného utiecť z Ruska a rozhodla sa robiť dôležitú prácu. Ďalšia obeť tohto hrozného nezmyselného zmätku,“ uviedol novinár Shaun Walker z  The Guardian.

Z nákupného centra zostali iba ruiny
Zobraziť galériu (2)
Z nákupného centra zostali iba ruiny  (Zdroj: SITA/AP Photo/AP Photo/Efrem Lukatsky)

Reportér Christo Grozev z investigatívnej skupiny Bellingcat sa o nej vyjadril ako o úžasnej a statočnej novinárke a dodal, že ju zabila armáda jej vlastne krajiny pri ostreľovaní civilných oblastí.

Výbor na ochranu novinárov ešte pred jej zabitím informoval, že od začiatku bojov zomreli na Ukrajine už štyria novinári. Jevhenij Sakun, kameraman ukrajinskej stanice LIVE, zomrel 1. marca pri ruskom ostreľovaní. Amerického dokumentaristu Brenta Renauda pracujúceho pre časopis Time smrteľne postrelili 13. marca. Novinárka Oleksandra Kuvšinová a kameraman Pierre Zakrzewski z americkej stanice Fox prišli o život potom, čo ich auto zasiahla paľba. Niekoľko ďalších novinárov sa stratilo.

 

 

Viac o téme: úmrtieNovinárkaKyjevKonflikt na UkrajineOksana Baulinová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu