Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Na východe KDR vybuchli reštaurácie: Zomrelo 5 ľudí, ďalší utrpeli zranenia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Edin Skoric via AP)

BENI - Najmenej piati ľudia zahynuli v sobotu pri výbuchu bomby v centre mesta Beni na východe Konžskej demokratickej republiky (KDR), kde sú veľmi aktívni islamskí extrémisti. Informovala o tom agentúra AP s tým, že krátko po výbuchu bomby sa ozvala silná streľba a davy ľudí v panike utekali z centra mesta.

Podľa vyjadrenia očitých svedkov k výbuchu došlo v reštaurácii In Box, kde práve viac ako 30 ľudí oslavovalo Vianoce. Najmenej dve z obetí výbuchu sú deti, dodala AP. K bombovým výbuchom došlo v tejto časti KDR aj v lete:  úrady z nich obvinili Spojené demokratické sily (ADF), ktoré sú označované za najnebezpečnejšie z polovojenských oddielov.

ADF je historicky ugandská povstalecká koalícia, v ktorej najväčšiu skupinu tvorili moslimovia stojaci proti ugandskému prezidentovi Yowerimu Musevenimu. Na východe KDR sa etablovala v roku 1995 a stala sa najnebezpečnejšou z množstva zakázaných síl v tomto nestabilnom regióne. Je podozrievaná a obviňovaná, že za posledné desaťročie zabila v KDR tisíce civilistov. Pripisuje sa jej aj spáchanie bombových útokov v hlavnom meste Ugandy - v meste Kampala. Džihádistická skupina Islamský štát (IS) prezentuje ADF ako svoju regionálnu pobočku – Islamský štát v provincii Stredná Afrika (ISCAP).

Spojené štáty v marci zaradili ADF na svoj zoznam "teroristických skupín" pridružených k džihádistom z IS. Severné Kivu a susedné Ituri sú od mája v "stave obkľúčenia" vládnou armádou, ktorej sa však zatiaľ nepodarilo zastaviť útoky ozbrojených milícií. Okrem toho, od 30. novembra spustili KDR a Uganda spoločnú operáciu proti ADF na východe KDR, aby sa pokúsili potlačiť útoky ADF.      

V reštaurácii na východe KDR útočil samovražedný atentátnik

Útok, ktorý sa odohral v sobotu v jednej z reštaurácií v meste Beni na východe Konžskej demokratickej republiky (KDR), spáchal samovražedný atentátnik. Podľa agentúry AFP o tom v noci na nedeľu informovali miestne úrady, ktoré oficiálne oznámili, že pri výbuchu zahynulo najmenej päť ľudí. Ďalších 13 ľudí utrpelo zranenia. "Samovražedný atentátnik, ktorému ochranka zabránila vo vstupe do baru plného hostí, aktivoval bombu pri vchode," uvádza sa vo vyhlásení vojenských predstaviteľov provincie Severné Kivu.

Úrady vo svojom vyhlásení zo zodpovednosti za útok obvinili Spojené demokratické sily (ADF), najnebezpečnejšie milície pôsobiace v regióne. Podľa vyjadrenia očitých svedkov k výbuchu došlo v reštaurácii In Box, kde práve viac ako 30 ľudí oslavovalo Vianoce. Najmenej dve z obetí výbuchu sú údajne deti, dodala AP. K bombovým výbuchom došlo v tejto časti KDR aj v lete:  úrady z nich obvinili ADF.

Na východe KDR vybuchli
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP)

Džihádistická skupina Islamský štát (IS) prezentuje ADF ako svoju regionálnu pobočku – Islamský štát v provincii Stredná Afrika (ISCAP). Spojené štáty v marci zaradili ADF na svoj zoznam "teroristických skupín" pridružených k džihádistom z IS. Severné Kivu a susedné Ituri sú od mája v "stave obkľúčenia" vládnou armádou, ktorej sa však zatiaľ nepodarilo zastaviť útoky ozbrojených milícií. Okrem toho, od 30. novembra spustili KDR a Uganda spoločnú operáciu proti ADF na východe KDR, aby sa pokúsili potlačiť útoky ADF.      

Napriek vojenskej ofenzíve a prítomnosti mierových síl OSN v Beni sú obyvatelia tohto mesta nespokojní s bezpečnostnou situáciou. V posledných rokoch toto mesto trpelo aj epidémiou eboly a zaznamenalo niekoľko menších ohnísk tejto choroby.

Viac o téme: VýbuchReštaurácieObeteTerorizmusIslamistiKDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu