Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS V ktorých krajinách Európy už bol potvrdený omikron? V zozname sú aj naši dvaja susedia!

(Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Prvý prípad najnovšej mutácie koronavírusu omikron, bol zistený v Južnej Afrike pred dvomi týždňami. V súčasnej dobe sa už tento variant šíri po celom svete. Európske krajiny boli pritom medzi prvými mimo Afriky, ktoré nahlásili výskyt omikronu na svojom území. Momentálna situácia v Európe vyzerá nasledovne.

Náš západný sused Rakúsko potvrdil zatiaľ jeden prípad. Objavil sa u muža z Tirolska, ktorý sa len prednedávnom vrátil z Južnej Afriky. V Českej republike bol už taktiež zaznamenaný prípad omikronu, informuje euronews. Ide o nemocnicu v Liberci na severe krajiny, ktorá potvrdila prípad výskytu v sobotu. Jedná sa o ženu, ktorá bola zaočkovaná a aj napriek tomu sa u nej prejavovali mierne príznaky ochorenia COVID-19. Z Namíbie sa do ČR vracala cez cez Juhoafrickú republiku (epicentrum omikronu) s prestupom v Dubaji.

 

 

Dáni potvrdili výskyt omikronu len včera. V súčasnej dobe by mali byť infikovaní "len" dvaja ľudia. Škola v Odense , ktorú nakazení študent navštevuje, však bola v dnešných hodinách kvôli prevencii zatvorená. Fínsko momentálne vyšetruje dvoch podozrivých na COVID-19 s omikronom. Má ísť o dopravcov a predpokladá sa, že obaja sa mali nakaziť v zahraničí. Miestne úrady im nariadili izoláciu. Švédi takisto potvrdili prvý prípad. Ide o navrátilca z Južnej Afriky. Island poskytol zaujímavé informácie. Po objavení variantu omikron v Afrike, krajina ihneď zrušila všetky prichádzajúce lety. 1. decembra však zdravotnícke úrady potvrdili prípad omikronu u osoby, ktorá nikam necestovala. Záver znel nasledovne: "Omikron sa musel na Islande vyskytovať už nejaký čas."

 

 

Krajina "galského kohúta" eviduje oficiálne 9 prípadov. Vyhlásenie však prišlo ešte v piatok, takže počet pozitívnych s omikronom mohlo za víkend pribudnúť. Deň predtým, teda vo štvrtok, boli prípady v krajine 4. Prvý sa objavil na ostrove Réunion u muža, ktorý sa vracal z Mozambiku. Ďalšie dva prípady boli zistené v Seine-et-Marne neďaleko Paríža a blízko nemeckých hraníc v Haut-Rhin. Obidva príapdy boli u ľudí, ktorí sa vracali z Južnej Afriky. Posledný prípad sa týjkal obyvateľ opäť zo Seine-et-marne, ktorý cestoval do Nigérie a nebol zaočkovaný. Všetkým zisteným prípadom bola anriadená karanténa. Týka sa to aj ich rodinných príslušníkov a osôb, ktoré s nimi žili v jednej domácnosti.

 

Omikron predstavuje veľmi vysoké RIZIKO: Postihuje aj mladších! V Európe sa šíri obrovskou rýchlosťou

 

V Nemecku boli potvrdené dva prípady, konkrétne v Bavorsku. Dvaja cestujúci pristáli na letisku v Mníchove po návrate domov z Južnej Afriky. Belgicko identifikovalo prvý prípad omikronu minulý piatok. Podľa štátnej verejnoprávnej televízie RTBF je pacientkou mladá žena, ktorá bola v Egypte a symptómy sa u nej prejavovali 11 dní. Vo Švajčiarku ide tiež o jeden prípad. Ide o človeka, ktorý sa vrátil do krajiny z Južnej Afriky.

Južná Európa

Na gréckom ostrove Kréta sa u muža zistilo ochorenie COVID-19. Keďže sa nedávno vrátil z Južnej Afriky je viac ako pravdepodobné, že do krajiny priniesol variant omikron. Taliansko eviduje jeden potvrdený prípad omikronu. Muž z Neapola sa vrátil z Mozambiku. Vyšší inštiút zdravia (ISS) uviedol, že jeho rodina je zatiaľ v dobrom zdravotnom stave. V Portugalsku prebiehajú testy, aby sa zistilo, či sa u 13 futbalistov klubu Belenenses SAD cestujúcich do Juhoafrickej republiky, nepotvrdil koronavírus. V dnešných ranných hodinách Národný zdravotný ústav (Insa) odhalil, že predbežné výsledky testov silne naznačujú pozitivitu koronavírusu omikron u všetkých 13 hráčov. Španielsko taktiež v dnešných hodinách oznámilo potvrdenie výskytu omikronu Avšak jedná sa len o jednu osobu z madridskej nemocnice. Ide o cestovateľa v Južnej Afriky a zatiaľ sa mu darí dobre.

 

 

Od soboty sa počet potvrdených prípadov v Anglicku a Škótsku zvýšil na 150, do dnešného dňa pribudlo ďalších 75. Z toho bolo 29 potvrdených, že ide o variant omikron. V Spojenom kráľovstve sa prvé prípady objavili v Škótsku u 6 ľudí, ďalší traja v Anglicku. Podľa námestníka škótskeho premiéra Johna Swinneyho štyri prípady v Škótsku nesúvisia s ľuďmi, ktorí by pricestovali do krajiny z Južnej Afriky.

 

Viac o téme: VýskytKrajinyEurópaKoronavírusOmikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu