Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Zisk farmaceutov na vakcínach nie je vôbec veľký, a to aj napriek pandémii: Toto sú skutočné sumy!

Vakcíny netvoria ani 10 percent príjmu farmaceutických spoločností. Zobraziť galériu (2)
Vakcíny netvoria ani 10 percent príjmu farmaceutických spoločností. (Zdroj: TASR/František Iván, Gettyimages.com, statista.com)

HAMBURG - Už je to rok, od kedy sa svet začal aspoň čiastočne vysporiadávať s pandémiou nového koronavírusu a ochorením Covid-19. Práve pred rokom v decembri totiž podali prvú vakcínu proti ochoreniu 90-ročnej žene. Odvtedy sa spustila veľká očkovacia kampaň, ktorá mala za úlohu poraziť najväčšiu pandémiu za posledných sto rokov. Mnohí kritici vakcíny často poukazujú na následné bohatnutie farmaceutických firiem na vakcínach a ich údajne nebeské zisky. Realita je však úplne iná.

archívne video

Predseda klubu OĽaNO Šipoš verí, že očkovanie dôchodcov podporí každý rozumný poslanec (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Zahraničný portál Statisa prišiel s číslami, ktoré ukazujú presné hodnoty, ako farmaceuti na vakcínach "zarobili". Experti predpokladali, že vzhľadom na rozsah prebiehajúcej kampane na očkovanie nebude prekvapujúci zisk u týchto spoločnosti.

Vo svojej najnovšej správe o výnosoch firmy Pfizer, najvýznamnejší príklad, predpokladal, že ich vakcína proti Covid-19 (ktorá sa vo veľkom využíva aj na Slovensku) vygeneruje tento rok príjmy vo výške 36 miliárd dolárov, čo spoločnosti pomôže takmer zdvojnásobiť jej celkové tržby.

Rozdiely oproti očakávaniam

Avšak, pri pohľade na celý farmaceutický trh (v rámci všetkých liekov) sa napriek pandémii vakcíny nenachádzajú vo väčšine ziskov. V roku 2021 má spätný príjem na vakcínach predstavovať zhruba 89 miliárd amerických dolárov, čo je asi len 8 percent z celosvetového predaja liekov, ktorý by mal v roku 2021 dosiahnuť 1,05 bilióna dolárov.

KORONAVÍRUS Zisk farmaceutov na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: statista.com)

Viac o téme: VakcínaZárobokKoronavírusFarmaceutické spoločnosti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu