Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Zneužívanie detí duchovnými nebude komisia v Portugalsku vyšetrovať, ale len skúmať

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LISABON - Predseda novej nezávislej komisie pre skúmanie pohlavného zneužívania v cirkvi v Portugalsku Pedro Strecht vyzval vo štvrtok obete zneužívania, aby takéto prípady nahlásili. Zdôraznil však, že úlohou komisie je zistiť, čo sa stalo, nie viesť trestné stíhanie. Informáciu priniesla agentúra AP.

Šesťčlenná komisia začne pracovať začiatkom budúceho roka. Budú v nej psychiatri, bývalý sudca Najvyššieho súdu a sociálny pracovník. Predseda komisie a detský psychiater Pedro Strecht si želá, aby prišli vypovedať všetky obete, aj také, ktoré boli zneužité pred desiatkami rokov. Vyzval ich, aby prekonali svoj strach a neochotu, pričom každému prisľúbil anonymitu.

"Apelujeme na každého, kto sa mohol stať obeťou týchto zločinov, aby sa konečne odvážil prehovoriť. A to bez obáv z toho, čo sa môže stať," povedal Strecht. Predseda Portugalskej biskupskej konferencie José Ornelas chce, aby komisia pracovala "bez predsudkov či zakrývania zločinov" a "osvetlila tieto bolestivé situácie svetlom spravodlivosti a pravdy."

Zneužívanie detí duchovnými nebude
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Komisia bude podávať správy biskupskej konferencii

Komisia bude podávať správy biskupskej konferencii. Dopĺňa 21 regionálnych skupín, ktoré posudzujú prípady sexuálneho zneužívania detí. Tieto skupiny boli vytvorené na základe podnetu pápeža Františka, ktorý katolícku cirkev vyzval na riešenie prípadov pohlavného zneužívania.

Za posledné dve desaťročia bola v Portugalsku prešetrená len približne desiatka takýchto prípadov. Vyšetrovanie viac ako polovice z nich však bolo pozastavené pre nedostatok dôkazov. Biskup Ornelas odmietol špekulovať o tom, koľko ďalších prípadov by mohlo vyjsť na povrch.

O zriadení komisie rozhodla v novembri Portugalská biskupská konferencia. Stalo sa tak na podnet listu, ktorý katolíci adresovali cirkvi. Podľa nich je skutočný počet prípadov zneužívania detí pravdepodobne oveľa vyšší než ten oficiálny.

Viac o téme: ZneužívanieKomisiaPortugalsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu