Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Poľsko čelí tvrdým útokom zo strany Bieloruska: Spojené štáty vyjadrili našim susedom plnú podporu

Joe Biden Zobraziť galériu (2)
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik)

WASHINGTON - Poradca amerického prezidenta Joea Bidena pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan informoval v stredu Varšavu o tom, že USA pevne stoja za Poľskom v jeho spore s Bieloruskom týkajúcom sa migračnej krízy.

Sullivan vyjadril v telefonáte so šéfom poľského úradu pre národnú bezpečnosť Pawelom Solochom "silnú podporu Poľsku čeliacemu zo strany režimu (bieloruského prezidenta) Lukašenka krokom, ktoré zapríčinili migračnú krízu". Uvádza sa to vo vyhlásení Bieleho domu, z ktorého citovala agentúra AFP.

Sullivan v telefonickom rozhovore zdôraznil tiež "silnú bilaterálnu spoluprácu" USA a Poľska v "otázkach obrany", pričom privítal "pretrvávajúce úsilie zamerané na posilnenie odstrašujúceho postoja NATO". Dvojica sa podľa Bieleho domu rozprávala aj o "vojenských aktivitách Ruska pri hraniciach s Ukrajinou".

Lukašenko vinu za nové vlny migrantov popiera

Migranti do Poľska, rovnako aj do Litvy a Lotyšska, začali prichádzať po tom, ako bieloruský líder Alexandr Lukašenko koncom mája avizoval, že Minsk im už nebude brániť v ceste do EÚ cez svoje územie, čím reagoval na sprísnené sankcie Západu.

EÚ tvrdí, že Lukašenkov režim odvtedy vysiela migrantov na hranice zmienených krajín zámerne, aby tak spôsobil chaos a spory v Únii. Lukašenko to popiera.

Situácia na poľských hraniciach
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Leonid Shcheglov/BelTA via AP, File)

Minsk pritom podľa Varšavy sľubuje migrantom z blízkovýchodných krajín, že prechodom cez Poľsko sa ľahko dostanú do EÚ. Varšava tiež tvrdí, že v pokusoch o destabilizáciu Únie takouto zámernou podporou migrácie Minsku pomáha Moskva.

Poľsko na prílev migrantov zareagovalo vyslaním tisícov vojakov do pohraničnej oblasti, zavedením výnimočného stavu, ako aj rýchlym stavaním plotu z ostnatého drôtu. Avizovalo tiež, že v decembri chce začať na hraniciach stavať múr, pričom jeho stavbu plánuje dokončiť v prvej polovici budúceho roku.

Viac o téme: PodporaHraniceUSAPoľskoBieloruskoJake Sullivan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu