Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Tisíce ľudí vyšli v Poľsku do ulíc: Protestovali proti kontroverznému mediálnemu zákonu

Potest v Poľsku Zobraziť galériu (5)
Potest v Poľsku (Zdroj: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski)

VARŠAVA - Tisíce ľudí protestovali v nedeľu večer v Poľsku proti novému spornému mediálnemu zákonu, ktorý môže podľa kritikov obmedziť slobodu tlače v krajine.

Vo Varšave sa demonštranti zišli pred prezidentským palácom. Niesli plagáty s heslami ako "Slobodné médiá, slobodní ľudia, slobodné Poľsko" či "Máme právo na pravdu". Žiadali tiež prezidenta Andrzeja Dudu, aby návrh zákona schválený parlamentom nepodpísal. Protesty sa konali aj v iných mestách ako Gdansk, Štetín, Poznaň a Krakov. Presné počty účastníkov polícia ani organizátori neuviedli, informovala agentúra DPA.

Tisíce ľudí vyšli v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski)

K davu zhromaždenému vo Varšave sa prihovorili novinári a opoziční politici vrátane bývalého predsedu Európskej rady a šéfa najväčšej opozičnej strany Občianska platforma Donalda Tuska. "Sme tu dnes na obranu slobodných médií. Keď držíme spolu v solidarite, zvíťazíme. Túto vládu spolu porazíme," citovala Tuska agentúra AFP. Novelu mediálneho zákona prijal v lete poľský Sejm, aby ho následne horná komora parlamentu, Senát, s tesnou prevahou opozície v septembri odmietla. Poslanci dolnej komory tento piatok o zákone prekvapivo znova hlasovali a opätovne ho schválili.

Na rade je teraz prezident Duda, ktorý je spriaznený s vládnucou konzervatívnou stranou Právo a spravodlivosť (PiS). Duda v lete avizoval, že návrh zákona bude vetovať z obáv o slobodu podnikania a prejavu a tiež o vzťahy so zahraničnými partnermi, predovšetkým USA. V piatok však povedal, že ho ešte musí preskúmať, napísala agentúra AP.

Tisíce ľudí vyšli v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski)

Kritici vidia v novelizácii mediálneho zákona pokus pravicovo-populistickej vlády umlčať spravodajskú stanicu TVN24 s americkými vlastníkmi za jej kritické reportáže. Podľa navrhovanej novely subjekty vlastniace médiá v Poľsku nesmú byť závislé od spoločností či osôb registrovaných mimo Európskeho hospodárskeho priestoru (EHS). Ak by zákon nadobudol účinnosť, americká spoločnosť Discovery by bola nútená predať svoj väčšinový podiel v TVN, jednej z najväčších poľských súkromných televíznych sietí. TVN24 je jej spravodajský kanál.

Tisíce ľudí vyšli v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski)

Spojené štáty v reakcii na piatkové hlasovanie poľského Sejmu vyjadrili "hlboké sklamanie" nad týmto zákonom. Predtým už varovali, že môže negatívne ovplyvniť slobodu tlače i podnikateľské prostredie pre zahraničných investorov v Poľsku. Poľský vládny kabinet tvrdí, že novela zákona ochráni poľské mediálne prostredie pred zahraničnými potenciálne nepriateľskými aktérmi, ako je Rusko.

Tisíce ľudí vyšli v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski)

TVN spustila v nedeľu online petíciu s výzvou, aby Duda návrh zákona vetoval. Do večera ju podpísali dva milióny ľudí, približuje AP. "Tento útok na slobodu médií má ďalekosiahle dôsledky pre budúcnosť Poľska," píše sa v petícii. "Sú ničené vzájomné vzťahy s USA, najväčším spojencom a garantom bezpečnosti našej krajiny."

Viac o téme: ProtestZákonMédiáPoľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu