Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

EÚ, USA, Kanada aj Británia oznámili nové sankcie proti Lukašenkovmu režimu

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko
Bieloruský prezident Alexander Lukašenko (Zdroj: SITA/Nikolay Petrov/BelTA Pool Photo via AP)

WASHINGTON - Spojené štáty, Kanada, Británia aj EÚ oznámili vo štvrtok uvalenie nových sankcií proti režimu bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka v súvislosti s migračnou krízou na hraniciach Bieloruska s členskými krajinami EÚ. Informovala o tom agentúra AFP.

USA a ich spojenci obviňujú bieloruských vládnych predstaviteľov a ďalšie subjekty z porušovania ľudských práv a oficiálnej podpory "prevádzačov migrantov". EÚ v rámci svojho v poradí už piateho balíka sankcií voči Lukašenkovmu režimu zaradila na sankčný zoznam 11 subjektov a 17 osôb, píše sa na webstránke Rady EÚ.

Sankcie sa týkajú popredných predstaviteľov bieloruského bezpečnostného aparátu a justície, prominentných mediálnych osobností, ale aj Lukašenkovho syna či zbrojárskych a iných firiem, vrátane aerolínii Belavia, cestovných kancelárií a hotelov, ktoré podľa EÚ pomáhali bieloruskému režimu v podnecovaní nelegálnej migrácie do krajín Únie. Dotknutým zakazujú vstup na územie EÚ a zmrazujú aktíva. Zakázané je s nimi aj obchodovať. Ako uvádza AFP, ministerstvo financií USA tiež obmedzilo americkým subjektom obchodovanie s bieloruskými štátnymi dlhopismi.

Reakcia na pokračujúce porušovanie ľudských práv

Najnovšie sankcie sú reakciou na "pokračujúce porušovanie ľudských práv a základných slobôd v Bielorusku, nerešpektovanie medzinárodného práva a opakované represie," uvádza sa v spoločnom vyhlásení Spojených štátov, Británie, Kanady a Európskej únie. Vo vyhlásení tiež žiadajú Lukašenkov režim, aby "okamžite a úplne zastavil organizovanie nelegálnej migrácie cez bieloruské hranice s EÚ".

Viac o téme: SankcieUSAKanadaBritániaAlexandr Lukašenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu