Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nahrávky z chaty rezonujú už aj za hranicami: Rázny postoj Európskeho parlamentu

Európsky parlament Zobraziť galériu (2)
Európsky parlament (Zdroj: SITA/AP/Jean-Francois Badias)

BRUSEL - Výbor Európskeho parlamentu pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) uskutoční v decembri ďalšie vypočúvanie europarlamentnej monitorovacej skupiny pre demokraciu, právny štát a základné práva (DRFMG). Schválil to vo štvrtok. Bude sa týkať uniknutých nahrávok z poľovníckej chaty, ako aj reforiem, ktoré majú obnoviť dôveru v právny štát na Slovensku.

Vypočúvanie navrhol slovenský europoslanec Vladimír Bilčík (SPOLU). "Budeme sa pýtať na úniky z vyšetrovania, ale aj na disciplinárne konania v Slovenskej advokátskej komore, keďže na zverejnených nahrávkach sa advokáti správajú nielen nevhodne, ale vynárajú sa aj vážne otázky o zákonnosti ich konania," uviedol.

Vladimír Bilčík
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR)

Europoslanci pozvú na vypočúvanie zástupcov Špeciálnej prokuratúry SR, Slovenskej advokátskej komory a Ministerstva spravodlivosti SR. Europarlament dlhodobo sleduje situáciu týkajúcu sa právneho štátu a spravodlivosti na Slovensku. Stála monitorovacia skupina DRFMG vznikla po vraždách novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej s cieľom monitorovať stav právneho štátu, spravodlivosti a slobodných médií. Monitorovacia misia navštívila Slovensko naposledy v septembri.

Vo viacerých médiách boli tento týždeň zverejnené videá a ich prepisy, ktoré zobrazujú, ako sa na chate stretávali šéf Smeru-SD Robert Fico, obhajca obvineného policajného exprezidenta Tibora G. Marek Para, bývalý minister vnútra Robert Kaliňák, podnikateľ Miroslav Bödör a syn Tibora G.

Viac o téme: ChataOdpočúvanieNahrávkyVideáRobert FicoEurópsky parlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu