Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Smer pre nahrávky avizuje trestné oznámenia: Fico hovorí o porušovaní práv

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico avizuje podávanie trestných oznámení v súvislosti s nahrávaním rozhovorov na chate s advokátmi. Očakáva tiež, že orgány činné v trestnom konaní vyvodia trestnoprávnu zodpovednosť voči tým, ktorí podľa neho nezákonne sledovali a vyrábali záznamy. Fico na utorkovej tlačovej konferencii zopakoval, že v nahrávkach sa nepreukázala žiadna trestná činnosť, médiá ich podľa neho zverejnili s cieľom poškodiť Smeru-SD. Preto očakáva vyvodenie zodpovednosti aj voči médiám, ktoré nahrávky zverejnili.

Vyšetrovatelia mali podľa Fica informovať prokuratúru, že sa cez získané materiály nepotvrdilo spáchanie trestného činu. Médiá podľa neho vedeli, že nejde o trestnú činnosť, ale aj tak materiál zverejnili, aby poškodili Smer-SD. "Máme právo konštatovať, že na Slovensku je eminentné ohrozenie demokracie," skonštatoval s tým, že sa voči opozícii používajú nekalé metódy. V rozhovoroch rozoberali podľa Fica súkromné veci, ktoré nezakladajú žiadnu trestnoprávnu zodpovednosť. Dodal, že boli zaznamenané v rozpore so zákonom.

VIDEO Smer pre nahrávky avizuje trestné oznámenia, vláda je podľa Fica pod veľkým tlakom

Smer pre nahrávky avizuje trestné oznámenia, vláda je podľa Fica pod veľkým tlakom (Zdroj: Facebook/Smer-SD)

Fico zopakoval, že v nahrávkach "nič nie je". "Pokojne to všetko zverejnite, lebo tam nič nie je," doplnil. Hovorí o rozvrátenom právnom štáte a porušovaní práv. Vo viacerých médiách boli minulý týždeň zverejnené videá a ich prepisy, ktoré zobrazujú, ako sa na chate stretávali Fico, obhajca obvineného policajného exprezidenta Tibora Gašparar Marek Para, bývalý minister vnútra Robert Kaliňák, podnikateľ Miroslav Bödör a syn Tibora Gašpara.

Medializovanie nahrávok prišlo po tom, ako prokuratúra informovala, že dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) doplnil svoj návrh na predĺženie väzby obvinených v rámci akcie Očistec o obrazovo-zvukové záznamy. Tie majú potvrdzovať snahy viacerých osôb z prostredia politiky, podnikania a advokácie ovplyvňovať trestné stíhania najzávažnejších trestných káuz.

Viac o téme: Trestné oznámenieNahrávkyRobert FicoSmer-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu