Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

KORONAVÍRUS Nové pravidlá v Česku: V práci budú povinné respirátory, testy budú platiť kratšie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

PRAHA - Povinnosť nosiť respirátory v práci bude platiť v Česku od pondelka 25. októbra. V reštauráciách bude mať zas personál od novembra povinnosť kontrolovať u zákazníkov covidpasy alebo potvrdenie o očkovaní. Rozhodla o tom v stredu na mimoriadnom zasadnutí vláda odchádzajúceho premiéra Andrej Babiša.

Ako píšu Novinky.cz, minister zdravotníctva Adam Vojtěch taktiež navrhuje, aby školáci nad 12 rokov nosili rúška aj počas vyučovania. Doteraz ich museli mať nasadené iba mimo učební. Má to však platiť iba v krajoch najviac zasiahnutých covidom.

Český minister zdravotníctva Adam
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Virginia Mayo)

Od 1. decembra by mal štát prestať hradiť preventívne testy. ČT24 dodáva, že výnimku budú mať ľudia do 18 rokov a tiež tí, ktorí sa nemôžu očkovať zo zdravotných dôvodov. Deti do 12 rokov nebudú potrebovať žiadne potvrdenia. Doteraz sa to týkalo detí do šesť rokov.

Zároveň sa má skrátiť platnosť testov - antigénové budú platiť 24 hodín a PCR testy 72 hodín. Zmierniť sa majú podmienky karantény po kontakte s infikovaným. Ukončiť ju bude možné s negatívnym testom už po týždni. Česká vláda mimoriadne zasadla po tom, čo v krajine v uplynulých dňoch zaznamenali výrazný nárast počtu nakazených. Za utorok ich pribudlo 3246, čo je dvakrát viac než pred týždňom.

Viac o téme: OpatreniaČeskoOčkovanieKoronavírusInfikovaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu