Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V Rakúsku sa s KORONAVÍRUSOM nemaznajú: Čísla rastú, pre neočkovaných chystajú tvrdé opatrenia!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VIEDEŇ - Neočkovaní ľudia môžu byť v Rakúsku vystavení novým reštrikciám, ak sa budú ďalej zvyšovať počty nakazených koronavírusom. Upozornil na to rakúsky kancelár Alexander Schallenberg, ktorý v piatok o situácii a o možných opatreniach rokoval s krajinskými hajtmanmi.

KORONAVÍRUS opäť bičuje Európu: Obavy z preťaženia zdravotníctva! V tejto krajine hovoria o apokalypse

"Pandémia ešte nie je za nami. Hrozí nám, že sa dostaneme do pandémie neočkovaných," uviedol Schallenberg v súvislosti s aktuálnou epidemickú situáciou v Rakúsku. Vyjadril nádej, že to, že sa prípadné ďalšie reštrikcie nebudú týkať očkovaných alebo ľudí, ktorí koronavírus prekonali, bude slúžiť ako signál.

VIDEO COVID automat sa zatiaľ nebude meniť: TOTO sú dôvody odborníkom! V čiernych okresoch je riziko nákazy obrovské​

COVID automat sa zatiaľ nebude meniť: TOTO sú dôvody odborníkom! V čiernych okresoch je riziko nákazy obrovské​ (Zdroj: Topky/Maarty)

Tvrdé postihy pre neočkovaných

Kancelár oznámil, že ak počet pacientov s chorobou covid-19 na jednotkách intenzívnej starostlivosti dosiahne 500, teda štvrtinu celkovej kapacity JIS v krajine, bude vstup do podnikov, ako sú reštaurácie a hotely, umožnený len tým, ktorí sú očkovaní alebo chorobu prekonali.

Alexander Schallenberg
Zobraziť galériu (3)
Alexander Schallenberg  (Zdroj: SITA/AP Photo/Lisa Leutner)

Ak počet prekročí 600, má vláda v úmysle obmedziť pohyb neočkovaných ľudí. V tomto prípade by im bolo umožnené opustiť domovy iba z konkrétnych dôvodov.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: SITA/Zoltan Balogh/MTI via AP, file)

Počty prípadov rastú

V súčasnosti sa podľa agentúry APA v Rakúsku na jednotkách intenzívnej starostlivosti lieči 220 pacientov s covidom-19. Za posledný týždeň rakúske zdravotnícke úrady zaregistrovali 20 408 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo znamená sedemdňovú incidenciu 228,5 na 100-tisíc obyvateľov. Predchádzajúci týždeň bola incidencia 152,5.

Očkovanie ide pomaly

Tempo očkovania sa v posledných mesiacoch v Rakúsku spomalilo. Plne očkovaných je teraz 62,2 percenta populácie. Slobodná strana Rakúska (FPÖ), jedna z najväčších strán v krajine, navyše podporuje skepticizmus voči proticovidovým vakcínam, pripomína DPA. 

Od 1. novembra sa bude musieť väčšina zamestnancov v krajine v práci preukázať potvrdením o očkovaní, negatívnym testom alebo potvrdením o prekonaní covidu.

Viac o téme: OčkovanieRakúskoKoronavírusLockdownAlexander SchallenbergNeočkovaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu