Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nebezpečný zlozvyk sa mu stal takmer osudným: Muž si hrýzol nechty, mohol zomrieť

Obhrýzanie nechtov je nepekný zlozvyk. Zobraziť galériu (4)
Obhrýzanie nechtov je nepekný zlozvyk. (Zdroj: Getty Images)

EDINBURGH - Ohrýzanie nechtov je nielen dosť nepekný, ale je to aj nebezpečný zlozvyk. Istý Škót to musel zažiť na vlastnej koži. To, čo Karen Peat oznámil na Facebooku o jeho známom, nie je pekné. Obrázky sú všetko iné ako atraktívne. Príspevok by však nemal potešiť, ale zachrániť ostatných pred jeho osudom.

Pretože muž, ktorý radšej nechce byť menovaný, si obhrýzaním nechtov ohrozil život. Ohrýzaním nechtov a nechtovej kožičky Peatov priateľ utrpel zranenie, ktoré umožnilo vniknutiu mikróbov. Došlo k infekcii.

Mal iba 29: Osobný tréner zomrel po požití fitness koktailu, zanechal po sebe ženu a deti

Nutná operácia

„Táto osoba hovorila s dvoma lekárnikmi, ktorí jej odporučili používať síran horečnatý a zakryť si necht - ale bolo to stále horšie a horšie,“ píše Peat na Facebooku. Mužovi bolo možné pomôcť iba v nemocnici Glasgow Royal Infirmary. Vyžiadalo si to chirurgický zákrok a liečbu antibiotikami. Či odstránený necht opäť niekedy narastie, sa ešte len uvidí.

Nebezpečný zlozvyk sa mu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Faccebook/Karen Peat)

Nebezpečný zlozvyk sa mu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Faccebook/Karen Peat)

Lekári mužovi oznámili, že prípad mohol byť smrteľný, uviedol Peat. Príspevok o tejto udalosti bol zverejnený už v roku 2020, ale v súčasnosti sa opäť stáva virálnym. Aktuálne o tom okrem iných informuje aj stránka Heute.at.

Nie je to ojedinelý prípad

Takéto prípady sú zriedkavé, ale občas sa vyskytnú. Rovnako ako Peatov známy, má podobnú skúsenosť aj Luke Hanoman z britského Southportu. Počas hryzenia nechtu dostal otravu krvi (sepsa). Prežil vďaka pohotovostným zdravotníkom: „Povedali mi, že som mal šťastie, že som nažive.“

Luke Hanoman utrpel otravu krvi.
Zobraziť galériu (4)
Luke Hanoman utrpel otravu krvi.  (Zdroj: Facebook/Luke Hanoman)

Courtney Whithornsová, tiež z Veľkej Británie, mala menej šťastia. Je pravda, že aj ona prežila následky svojho nepríjemného zlozvyku. Ale na obzvlášť zle obhryzenom palci jej vznikol akrolentiginózny melanóm, zriedkavá rakovina kože. Zasiahnutú oblasť museli amputovať.

Viac o téme: OperáciaInfekciaObhrýzanie nechtovOtrava krviMelanómSepsa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu