Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Šéf Ryanairu o škandále s odklonom lietadla do Minska: Pilot nemal na výber, takto mu klamali!

Bieloruské úrady zadržali aktivistu Ramana Prataseviča
Bieloruské úrady zadržali aktivistu Ramana Prataseviča (Zdroj: TASR/ONLINER.BY via AP)

LONDÝN/MINSK - Pilotovi letu spoločnosti Ryanair, ktorý bol v máji po zásahu bieloruských úradov odklonený zo svojej trasy Atény-Vilnius do Minsku, nebolo umožnené spojiť sa s aerolinkami, aby sa s nimi poradil o núdzovom pristátí, uviedol generálny riaditeľ leteckej spoločnosti Michael O'Leary. Potom, čo dispečeri pilota upozornili na vážnu hrozbu bombovým útokom, nemal na výber a musel sa podriadiť ich výzvam, vysvetlil podľa stanice BBC O'Leary parlamentnému výboru pre dopravu.

VIDEO Lukašenko prehovoril o zadržaní novinára: Hrozba Západu! Chytajte si migrantov sami

Po pristátí zatkli agenti štátnej bezpečnosti KGB opozičného novinára Ramana Prataseviče a jeho ruskú partnerku Sofiou Sapegaovú, ktorí sú odvtedy zadržiavaní. Incident vyvolal pobúrenie Západu. USA naň reagovali oznámením sankcií proti deviatim firmám vlastneným bieloruským štátom, Európska únia sa rozhodla rozšíriť svoje existujúce sankcie voči bieloruským predstaviteľom a subjektom, ktoré vinia zo zmanipulovania minuloročných bieloruských prezidentských volieb a násilného potláčania pokojných protivládnych protestov. Európska únia a Británia zároveň bieloruským aerolíniám zakázali využívať svoj vzdušný priestor a európskych leteckých prepravcov vyzvali, aby pozastavili lety do Bieloruska.

Lietadlo prudko zmenilo kurz a vydalo sa k Minsku vo chvíli, keď bolo už len asi desať kilometrov od litovských hraníc. Minské riadenie letovej prevádzky pilota informovalo, že dostalo vierohodnú správu, podľa ktorej vybuchne na palube bomba, ak lietadlo vstúpi do litovského vzdušného priestoru alebo sa pokúsi pristáť vo Vilniuse. Pilot sa podľa O'Learyho snažil opakovane spojiť so svojimi aerolíniami, dispečeri mu však podali nepravdivú informáciu, že Ryanair neodpovedá. Keď sa pilot spýtal, ako vážna je hrozba bombovým útokom, bolo mu povedané, že ide o najvyšší stupeň nebezpečenstva, vysvetlil v utorok O'Leary, keď vystúpil pred výborom pre dopravu Dolnej snemovne britského parlamentu v Londýne.

Dlhodobý bojkot nie je riešenie

Šéf Ryanairu sa domnieva, že ide o vopred naplánované porušenie medzinárodných noriem leteckej prepravy. Dlhodobý bojkot bieloruského vzdušného priestoru však nepodporuje. Krátkodobé opatrenia podľa neho boli potrebné, aby sa predišlo podobnému konaniu, dlhodobá politizácia vzdušného priestoru by však mohla poškodiť letecký priemysel a kvalitu medzinárodného spojenia. "Sloboda preletu nad štátmi je niečo, čo sme brali ako samozrejmosť v posledných 70 alebo 80 rokoch. Musíme sa k tomu vrátiť, ako najrýchlejšie to pôjde," povedal O'Leary podľa Reuters.

Po pristátí bol na členov posádky vyvíjaný tlak, aby na videozázname potvrdili, že lietadlo odklonili do Minska dobrovoľne. To ale posádka odmietla. Keď potom lietadlo pokračovalo z Minska do Vilniusu, na palube chýbalo päť pasažierov. Medzi nimi boli Pratasevič a Sapegaová. O zvyšných troch O'Leary povedal, že išlo o "neidentifikované osoby". Od bezpečnostných služieb vraj vyrozumel, že mohlo ísť o niekoho z tajnej služby KGB.

Zadržaný Pratasevič tvrdí, že sa má dobre

Bielorusko odmieta, že by lietadlo k pristátiu donútilo. Na pondelňajšej konferencii bieloruského ministerstva vnútra šéf armádnych vzdušných síl Ihar Holub vyhlásil, že pri lete spoločnosti Ryanair nešlo o "žiadne zadržanie, nútený odklon od štátnej hranice alebo nútené pristátie". Na tejto konferencii sa objavil tiež zadržaný Pratasevič a povedal reportérom, že sa má vo väzbe dobre. Mnohí sa však domnievajú, že Pratasevič hovoril pod nátlakom a niektorí novinári z konferencie na protest odišli.

Viac o téme: PilotRyanairBieloruskoOdklonenieRaman Pratasevič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu