Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Grécko nevylučuje súdny spor pre vynútené pristátie lietadla s bieloruským novinárom Pratasevičom

Lietadlo Ryanair Zobraziť galériu (2)
Lietadlo Ryanair (Zdroj: SITA/Christophe Gateau/dpa via AP)

ATÉNY - Grécko nevylučuje možnosť súdneho sporu so súčasným bieloruským vedením z dôvodu vynúteného pristátia lietadla spoločnosti Ryanair v Minsku, na ktorého palube bol bieloruský novinár Raman Pratasevič.

Vzhľadom na to, že lietadlo vzlietlo z Atén, odkiaľ smerovalo do Vilniusu, uvažuje sa o možnosti začať súdny spor s Minskom, informoval v utorok spravodajský web Belsat, ktorý sa odvolal na správy televízie Euronews. Táto televízia citovala gréckeho ministra zahraničných vecí Nikosa Dendiasa, ktorý komentoval rozhodnutie šéfov diplomacií členských štátov EÚ o uvalení balíka sankcií voči Bielorusku. Tieto sankcie postihujú celé sektory bieloruskej ekonomiky.

Rozšíril sa tiež zoznam sankcionovaných subjektov, keď doň pribudlo osem organizácií a 78 osôb, vrátane Lukašenkovho syna Dzmitryja a manželky jeho druhého syna Viktara - Liliji, ako aj niektorých bieloruských ministrov, prokurátorov, sudcov či rektorov univerzít. K Európskej únii sa pripojili aj Spojené štáty, Británia a Kanada, ktoré taktiež zaviedli nové sankcie voči Bielorusku.

Raman Pratasevič v rozhovore
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube / Телеканал ОНТ)

Dôvodom zavedenia sankcií bol práve incident s odklonom lietadla a zatknutím novinára Ramana Prataseviča. Dendias v rozhovore pre Euronews ubezpečil, že  "nezabúdame ani na únos lietadla spoločnosti Ryanair", ktoré sa na let do Vilniusu vydalo z Atén. Dodal, že Grécko študuje možnosť začatia trestného stíhania osôb zodpovedných v tejto kauze.

Grécky minister zopakoval, že sankcie prijaté EÚ "nie sú proti ekonomike Bieloruska, je to proti bieloruskému režimu". Zdôraznil, že Európska únia sa snaží podporiť bieloruskú spoločnosť v jej úsilí o obnovenie demokracie v krajine.

Viac o téme: PristátieGréckoRyanairRaman Pratasevič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu