Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Európska únia uvalí sankcie na ďalších predstaviteľov bieloruského režimu

Alexander Lukašenko
Alexander Lukašenko (Zdroj: SITA/Sergei Shelega/BelTA Pool Photo via AP)

BRUSEL - Štáty Európskej únie (EÚ) sa v stredu - prostredníctvom svojich zástupcov - dohodli na uvalení ďalších sankcií na 78 osôb a sedem právnych subjektov napojených na autoritatívny režim bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na viaceré nemenované zdroje z diplomatického prostredia EÚ.

Podľa DPA sa bude na tieto osoby vzťahovať zákaz cestovania na územie EÚ, ako aj zmrazenie ich prípadného majetku v členských štátoch Únie. Medzi sankcionovanými právnymi subjektmi sa majú podľa tejto agentúry nachádzať bieloruské štátne inštitúcie či spoločnosti. Na najnovších sankčných opatreniach sa podľa agentúry AFP dohodli veľvyslanci pri EÚ.

Podľa slov nemenovaných predstaviteľov európskej diplomacie súvisí sankcionovanie siedmich z týchto ľudí priamo s  májovým odklon lietadla spoločnosti RyanAir, ktoré muselo na príkaz bieloruských úradov núdzovo pristáť na minskom letisku. Na palube tohto lietadla sa nachádzal aj bieloruský opozičný novinár a aktivista Raman Prataševič so svojou priateľkou Sofiou Sapegovou, ktorí sú odvtedy vo väzbe v Bielorusku. EÚ už v reakcii na tento incident prijala ďalšie sankcie proti Lukašenkovým podporovateľom a bieloruským aerolíniám zakázala využívať vzdušný priestor EÚ.

Ďalších 71 osôb sa má podľa AFP na rozšírenom sankčnom zozname ocitnúť v súvislosti s rozsiahlym potláčaním opozície v Bielorusku. Nové sankcie majú byť oficiálne schválené v pondelok na stretnutí ministrov zahraničných vecí členských štátov EÚ, píše AFP. Pre potláčanie demokratického hnutia v Bielorusku uvalila Únia už vlani sankcie na viacero predstaviteľov bieloruského režimu, vrátane samotného Lukašenka a jeho syna, pripomína DPA.

Viac o téme: SankcieBieloruskoEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu