Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Šokujúce výsledky skúmania útoku na Kapitol: Vláda a polícia úplne zlyhali, v správe chýbajú odpovede!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta, Evan Vucci)

WASHINGTON - Rozsiahle zlyhania vlády, armády a orgánov činných v trestnom konaní v súvislosti s násilným útokom na sídlo amerického Kongresu zo 6. januára, ktorý si vyžiadal päť ľudských životov, odhalila správa z vyšetrovania Senátu Spojených štátov, ktorá bola zverejnená v utorok. Informovala o tom agentúra AP.

Do budovy Kapitolu vo Washingtone vtrhli 6. januára stovky prívržencov exprezidenta Donalda Trumpa v čase, keď tam členovia oboch komôr Kongresu hlasovali o definitívnom potvrdení víťazstva jeho súpera Joea Bidena vo vlaňajších prezidentských voľbách.

Správa z vyšetrovania tohto incidentu prináša nové detaily o policajtoch nasadených v prvej línii, ktorí utrpeli chemické popáleniny, poranenia mozgu či zlomeniny. Ako povedali senátorom, po tom, čo došlo k zlyhaniu velenia, nedostali od svojich nadriadených nijaké inštrukcie ako postupovať. Správa hovorí okrem iného o nedostatočnom výcviku kapitolskej polície a príprave na prípadný útok.

Pri protestoch v budove
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

Správa Senátu odporúča okamžité zmeny, ktoré by šéfovi kapitolskej polície poskytli väčšie právomoci, zaistili by lepšie plánovanie a vybavenie orgánov činných v trestnom konaní a zefektívnili by zhromažďovanie spravodajských informácií medzi federálnymi agentúrami.

Polícia bráni trumpovým prívržencom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Julio Cortez, File)

Ako konštatuje agentúra AP, správa neskúma príčinu útoku, ani to, aký vplyv mal na dianie Donald Trump, ktorý svojich podporovateľov bezprostredne predtým vyzýval, aby "bojovali" a zvrátili tak volebné výsledky, v ktorých utrpel porážku. Násilnosti sa v zverejnenej správe nepopisujú ako "vzbura", hoci vzburou boli, komentuje AP.

"Táto správa je dôležitá preto, že nám umožní spraviť okamžité zlepšenia bezpečnostnej situácie v Kapitole," povedal senátor za štát Michigan Gary Peters, predseda senátneho výboru pre vnútornú bezpečnosť a vládne záležitosti. "Neprináša však odpovede na niektoré z podstatných otázok, ktorým musíme - ako krajina i ako demokracia - čeliť," dodal. Správa vychádza dva týždne po tom, ako republikáni zablokovali vytvorenie nezávislej vyšetrovacej komisie, ktorá by priniesla ešte rozsiahlejšie preskúmanie útoku na Kapitol.

Viac o téme: VládaZlyhaniePolícia USAKapitol
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu