Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Estónsko a Fínsko obnovili smelý projekt: Krajiny sa chcú spojiť popod Baltské more

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

HELSINKI - Estónsko a Fínsko obnovia spoločné plány ohľadom výstavby 100-kilometrového železničného tunela popod Baltské more medzi hlavnými mestami oboch krajín. S odvolaním sa na utorňajšie vyhlásenie fínskeho ministra dopravy o tom informovala agentúra AFP.

Deň po podpísaní fínsko-estónskeho memoranda o porozumení o spolupráci na veľkých dopravných projektoch fínsky minister dopravy Timo Harakka pre agentúru AFP uviedol, že "je príliš skoro na to povedať, či pre projekt v hodnote 20 miliárd eur existuje pádny dôvod. "Našou zodpovednosťou je však umožniť, aby v budúcnosti bolo možné prijať rozhodnutie o prípadnom pokračovaní v projekte," dodal.

 

 

Aj keď dohoda nezaväzuje k výstavbe tunela ani jednu z krajín, formalizuje fínsku a estónsku spoluprácu v oblasti dopravy. Pracovná skupina odborníkov z oboch krajín sa teraz bude zaoberať uskutočniteľnosťou tohto projektu, pripomína AFP.

Tunel medzi Helsinkami a Tallinnom by v prípade realizácie spojil Fínsko s plánovanou traťou Rail Baltica, ktorá spojí hlavné mestá Estónska, Lotyšska a Litvy s európskou sieťou vysokorýchlostných železníc. "Nejde iba o okrajové lokálne projekty, ale o dôležitú súčasť európskej železničnej siete, ktorá siaha od Stredozemného po Arktické more," dodal Harakka.

Viac o téme: TunelEstónskoFínskoHelsinkiBaltské moreTalin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu