Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

VIDEO Príšerný myšací mor biblických rozmerov: Hlodavce prenášajú smrteľnú chorobu

Austrália prežíva myšací mor biblických rozmerov.
Austrália prežíva myšací mor biblických rozmerov. (Zdroj: Facebook/ABC News (Australia))

SYDNEY - Austrália trpí najhorším myšacím morom za posledného takmer pol storočia. Malé hlodavce nielen ničia plodiny, ale prenášajú aj chorobu leptospirózu, ktorá je pre človeka smrteľná.

Austrália v núdzovom stave. V Novom Južnom Walese zúri myšací mor biblických rozmerov, ktorý znepokojuje obyvateľov nielen kvôli výpadkom úrody, ale aj kvôli nebezpečnej chorobe leptospiróze, ktorá sa prenáša z hlodavcov na človeka.

Zvieracia katastrofa kvôli LOCKDOWNU: Hrozí megainvázia 150 miliónov obrovských potkanov

Myší mor v austrálskom štáte Nový Južný Wales

Ničia plodiny, hryzú ľudí a prenášajú choroby - austrálsky štát Nový Južný Wales zápasí s najhorším morom myší za posledných 40 rokov. Teraz štát predovšetkým poskytuje svojim poľnohospodárom a producentom finančnú pomoc v hodnote približne 32 miliónov eur, ako vo štvrtok pre rozhlasovú stanicu 2GB uviedol štátny minister poľnohospodárstva Adam Marshall. Cieľom je nahradiť škody a malé podniky a domácnosti by tiež mali dostať zľavy na nákup pascí a jedov. Poľnohospodári majú vraj zadarmo „na boj s touto pohromou“ dostať chemickú jedovú návnadu.

Najsilnejší jed na myši na svete ako posledná nádej

Marshall uviedol: "Naozaj sme od začiatku 80. rokov minulého storočia nevideli mor v takom rozsahu a všetci dúfali, že chladné zimné podmienky obmedzia počet myší. Doposiaľ nič nefungovalo." Vyhlásil, že bude hľadať súhlas s predtým zakázaným jedom, pričom tvrdil, že bromadialon je „najsilnejší jed na myši“ na svete. Mor hlodavcov pôsobí v štáte chaos už celé mesiace.

Hrozí ďalšia smrteľná pandémia: Hľadá sa "zviera X"! Vedci varujú pred novou nákazou

Nebezpečné ochorenie Leptospiróza môže viesť k smrti

Od začiatku januára do konca apríla bolo na ministerstvo zdravotníctva hlásených 23 prípadov leptospirózy. Toto je zriedkavé ochorenie, ktoré môže viesť k zlyhaniu obličiek a meningitíde - a často sa prenáša myšami. Podľa austrálskej tlačovej agentúry AAP bolo za celý rok 2020 11 prípadov.

Viac o téme: ChorobaúrodaMorMyšiAustrália
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu