Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nová štúdia postavila všetko na hlavu: Toto opatrenie kvôli KORONAVÍRUSU je zbytočné!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BOSTON - Už mesiace sa kvôli pandémii koronavírusu hovorí: Noste masku, držte si odstup! Teraz však nová štúdia vyvracia pravidlo korónovej vzdialenosti všetkých vecí a minimálnu vzdialenosť odhaľuje ako zbytočnú. Štúdia tvrdí, že z tohto dôvodu je pravidlo rozostupov kvôli nákaze koronavírusom nadbytočné.

Dodržiavali sme rozostupy nadarmo? Aspoň na prvý pohľad to naznačuje štúdia Massachusettského technologického inštitútu (MIT). Ako uvádza New York Post, vedci skúmali riziko expozície koronavírusu v uzavretých miestnostiach na základe faktorov, ako sú napríklad čas, filtrácia vzduchu a cirkulácia. V rámci svojho výskumu, ktorý zahŕňali aj faktory, ako je použitie masky, imunizácia, dýchanie, jedlo a hovorenie, nakoniec spochybnili všeobecne platné pravidlo vzdialenosti dvoch metrov.

Vedci odhalili novú zbraň proti covidu-19: Takto jednoducho výrazne znížite riziko nákazy a pravdepodobnosť úmrtia!

Štúdia ukazuje minimálnu vzdialenosť ako nadbytočnú

Vedci z MIT prišli na to, že nezáleží na vzdialenosti, ktorú máte od infikovanej osoby, ale na dĺžke času, ktorý s touto osobou strávite v miestnosti. Nezáleží na tom, či ste od infikovanej osoby vzdialení 1,5 metra alebo 15 metrov. „Dištancovanie vám až tak veľmi nepomáha a tiež vám dáva falošný pocit bezpečia, pretože ste rovnako v bezpečí vo vzdialenosti 6 stôp, ako aj vo vzdialenosti 60 stôp, keď ste vo vnútri,“ uviedol profesor z MIT Martin Bazant. „Všetci v tejto oblasti sú vystavení zhruba rovnakému riziku.“

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ako je to s rúškami?

Ale to nie je všetko! Pravidlo vzdialenosti nie je veľmi užitočné, najmä ak nosíte masku vo vnútri uzavretých miestností. Prečo? „Skutočne to nemá žiadny fyzický základ, pretože vzduch, ktorý človek dýcha pri nosení masky, má tendenciu stúpať a inde v miestnosti zase klesá, takže ste viac vystavení priemernému pozadiu (vzduchu).“

Máte ráno problémy so vstávaním? Toto je VEC, ktorú by ste mali podľa vedcov urobiť ako prvú

Lockdown nie je vždy úplne nevyhnutný

Vedci tiež zistili, že veľa miestností je skutočne dostatočne veľkých a dobre vetraných a v skutočnosti by nemuseli byť uzavreté. „Často je miestnosť dostatočne veľká, ventilácia je dostatočne dobrá, čas, ktorý ľudia trávia spolu, je taký, že tieto miestnosti možno bezpečne prevádzkovať aj pri plnej kapacite,“ uvádza sa v štúdii. "Tento dôraz na dištancovanie sa nebol od začiatku skutočne na mieste. CDC alebo WHO to nikdy poriadne neopodstatnili," uviedol Bazant.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Neskúmalo sa však, či ste vystavení vyššiemu riziku infekcie, ak sa priblížite k infikovanej osobe do vzdialenosti menšej ako dva metre.

Viac o téme: ŠtúdiaRúškaKoronavírusRozostupy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu