Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Vznik krvných zrazenín po očkovaní: Toto sú ľudia, ktorým hrozí najväčšie riziko!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - Úmrtie hrozí pri nákaze koronavírusom najmenej jednému pacientovi zo sto. Trombóza ako nežiaduci účinok po očkovaní proti covidu-19 sa môže vyskytnúť u jedného zo 40-tisíc až 100-tisíc. Povedal to lekár Aleš Linhart, predseda Českej kardiologickej spoločnosti. Kvôli niekoľkým desiatkam prípadov z miliónov podaných vakcín v súčasnosti európske a americké úrady pre reguláciu liečiv skúmajú očkovacie látky od firiem AstraZeneca a Johnson & Johnson.

Šanca na krvné zrazeniny po očkovaní AstrouZenecou je menšia, než si myslíte: Očkovanie neodkladajte

"Závažné trombózy ako nežiaduce účinky vakcíny sa objavujú u jedného človeka zo 40-tisíc až 100-tisíc. Úmrtnosť covidu je pritom viac ako jedno percento," vysvetlil Linhart.

VIDEO Starší a chorľavejší ľudia sa očkovania proti covidu-19 nemusia báť. Naopak, potrebujú ho najviac.

Starší a chorľavejší ľudia sa očkovania proti covidu-19 nemusia báť, naopak, potrebujú ho najviac (Zdroj: MZ SR)

Krvné zrazeniny v žilách vznikajú podľa neho najčastejšie u pacientov, ktorí sa nejaký čas nemôžu hýbať, ľudí po veľkých operáciách alebo pri onkologickej liečbe. "Je to relatívne častá záležitosť aj mimo nákazy koronavírusom," povedal pre ČTK Linhart. Súvisieť môže aj napríklad s dlhou cestou autobusom alebo lietadlom, časť ľudí k nim má navyše vrodený sklon.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto  (Zdroj: gettyimages.com)

Lekári na to u pacientov, ktorí majú toto riziko myslia, a preventívne podávajú lieky na riedenie krvi. "Riziko sa tak znížilo o desiatky percent," dodal. Podobne dostávajú lieky na riedenie krvi aj niektorí hospitalizovaní s covidom-19, zrazeniny totiž vznikajú aj u zápalových ochorení, akým covid je. Objaviť sa ale môžu aj po vyliečení.

Ľudia by mali spozornieť, ak im bez dôvodu opuchnú končatiny, začnú bolieť alebo sa u nich objavia fialové alebo bledé škvrny. Obrátiť by sa potom mali primárne na svojho praktického lekára, ktorý ich odošle ku špecialistovi.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto  (Zdroj: SITA/Thom Bridge/Independent Record via AP)

Slovenské ministerstvo zdravotníctva zverejnilo infografiku, na ktorej informuje verejnosť o tom, že pravdepodobnosť vzniku vzácnej krvnej zrazeniny po očkovaní vakcínou AstraZeneca je 0,00065 percenta. Porovnáva to s pravdepodobnosťou úderu blesku, ktorá je 0,00072 percenta. Akákoľvek anafylaktická reakcia po očkovaní je 0,001 percenta. Oproti tomu je pravdepodobnosť hospitalizácie po nákaze covidom 7,2 percenta a úmrtia 1,6 percenta.

KORONAVÍRUS Vznik krvných zrazenín
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Ministerstvo zdravotníctva SR)

Problémy s vektorovými vakcínami

Prvýkrát sa v súvislosti s vakcínami proti covidu-19 začalo o riziku krvných zrazenín hovoriť v polovici marca, postupne pozastavilo očkovanie niekoľko európskych krajín. Po vyjadrení Európskej liekovej agentúry (EMA) o prevažujúcich prínosoch vakcinácie sa k očkovaniu väčšinou vrátili, prípadne obmedzili očkovanie u mladších pacientov.

Vakcína od firmy AstraZeneca
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Andreea Alexandru)

U očkovacej látky od Johnson & Johnson bola pre Európu pozastavená distribúcia dovtedy, než americké a európske úrady preveria prípady podozrenia, ktorých boli jednotky na milióny vyočkovaných dávok.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaTrombózaKoronavírusJohnson & JohnsonAstraZeneca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu