Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Šanca na krvné zrazeniny po očkovaní AstrouZenecou je menšia, než si myslíte: Očkovanie neodkladajte

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Jakub Kotian, SITA/AP)

BRATISLAVA – Je väčšia šanca, že počas života vás smrteľne trafí blesk, než že by sa u vás vyskytol vzácny typ krvnej zrazeniny po očkovaní AstrouZenecou. Na svojej sociálnej sieti to uviedlo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR, ktoré skonštatovalo, že odkladať očkovanie je skutočne nebezpečné.   

VIDEO Slováci opísali svoju skúsenosť s takzvaným dlhodobým covidom

Slováci opísali svoju skúsenosť s takzvaným dlhodobým covidom (Zdroj: FB/MZ SR)

Na Slovensku sa momentálne očkuje troma vakcínami, medzi nimi je očkovacia látka firmy AstraZeneca. V prvej polovici apríla prišla Európska agentúra pre lieky (EMA) s verdiktom, že výskyt krvných zrazenín môže byť veľmi vzácnym vedľajším účinkom AstraZenecy. Šéfka EMA však zdôraznila, že látka britsko-švédskej firmy je veľmi efektívna a jej prínos v boji proti covidu-19 stále prevyšuje možné riziká.

V podobnom duchu sa vyjadrilo aj naše ministerstvo zdravotníctva. „AstraZeneca je aj naďalej vakcína s výbornými výsledkami, ktorou sa zaočkovali desiatky miliónov ľudí po celom svete. Prípady vzácnych krvných zrazenín bude EMA aj naďalej skúmať a otvorene o tom informovať, pretože to je jej úlohou. A môže nám to priniesť nové poznatky o tom, ako predchádzať aj tým zriedkavým, raritným prípadom,“ uviedol rezort na sociálnej sieti.

Vakcína AstraZeneca
Zobraziť galériu (3)
Vakcína AstraZeneca  (Zdroj: SITA/Hannibal Hanschke/Pool via AP)

„Skúmané prípady vzácnych krvných zrazenín nikto nezatajuje, ani nebagatelizuje. Aby ste sa však vedeli správne rozhodnúť, je dôležité mať predstavu o porovnaní rôznych rizík, akým v súčasnosti čelíme. A tie hovoria jasnou rečou: skutočne nebezpečné je odkladať očkovanie,“ dodal.

Čítajte aj: Ak by sa pred mesiacom zaočkovala, žila by! FOTO Primár Kulkovský opísal smutnú realitu dneška

Očkovanie AstrouZenecou vám môže zachrániť život

Ministerstvo s odvolaním sa na vedecké poznatky navyše spresnilo, že máte 0,00065 % šancu, že dostanete vzácny typ krvnej zrazeniny po očkovaní AstrouZenecou, pričom šanca, že vás zabije blesk, je vyššia (0,00072 %).

Tiež hovorí o 1,6 % pravdepodobnosti, že na covid-19 zomriete, a 7,2 % šanci, že s týmto ochorením skončíte na nemocničnom lôžku. Uvedenými tvrdeniami sa rezort snaží demonštrovať, že očkovanie je najúčinnejšou a súčasne najbezpečnejšou prevenciou pred pandemickým vírusom.  

Šanca na krvné zrazeniny
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB/Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky)

„Pri súčasnej epidemickej situácii na Slovensku, aj napriek jej pozitívnemu trendu, každý jeden deň, o ktorý odložíte očkovanie, predstavuje vážne riziko nakazenia sa ochorením covid-19. A následne riziko ťažkého priebehu alebo dlhodobých ťažkostí,“ pripomenulo ministerstvo zdravotníctva.

Viac o téme: BezpečnosťVakcínaPrevenciaSlovenskoKoronavírusCovid19AstraZeneca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu