Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Turecko a Líbya potvrdili platnosť dohody o námorných hraniciach z 2019

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/Presidential Press Service via AP, Pool)

ANKARA - Turecko a Líbya v pondelok potvrdili platnosť vzájomnej dohody z novembra 2019 o sporných námorných hraniciach v oblasti Stredozemného mora, s ktorou nesúhlasia Grécko a Cyprus, informovala agentúra AP.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na schôdzke s líbyjským premiérom Abdalom Hamídom Dubajbom v Ankare povedal, že "memorandum o porozumení", ktoré s Líbyou jeho krajina podpísala, zabezpečilo národné záujmy a budúcnosť týchto dvoch krajín.

Turecko ešte 27. novembra 2019 uzavrelo s medzinárodne uznanou líbyjskou vládou dohodu, ktorá vymedzila námorné hranice medzi týmito dvoma krajinami v oblasti Stredozemného mora, pripomína agentúra AP. Táto dohoda však vyvolala protesty zo strany Grécka a Cypru, podľa ktorých ide o vážne porušenie medzinárodného práva, ktorá nerešpektuje práva ostatných krajín v oblasti východného Stredomoria.

Erdogan a Dubajba taktiež podpísali ďalšie dohody. Turecké spoločnosti podľa Dubajbu zohrajú "dôležitú úlohu pri obnove Líbye" a obe krajiny čoskoro začnú pracovať na "dohode o voľnom obchode", píše agentúra AFP. Moci v Líbyi sa v marci ujala vláda národnej jednoty (GNU), ktorá by pod vedením premiéra Dubajbu mala zjednotiť túto vojnou zmietanú severoafrickú krajinu a priviesť ju k voľbám plánovaným na koniec tohto roka.

Táto vláda nahradila medzinárodne uznávanú vládu národnej zhody (GNA) sídliacu s Tripolise a paralelne s ňou pôsobiaci vládny kabinet, ktorého baštou bol región Kyrenaika na východe Líbye. Ide o kľúčový región, ktorý bol de facto pod kontrolou síl veliteľa Chalífu Haftara. Exekutíva pôsobiaca na východe Líbye nebola medzinárodne uznaná.

Viac o téme: HraniceDohodaNámornéPlatnosťLíbyaTurecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu