Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nemecko, USA a OSN žiadajú odchod zahraničných vojakov z Líbye a nerušené voľby

Antony Blinken
Antony Blinken (Zdroj: SITA/Clemens Bilan/Pool via AP)

BERLÍN - Nemecko a ďalší účastníci druhej mierovej konferencie o Líbyi v stredu zdôraznili význam plánovaných decembrových volieb v mierovom procese v tejto severoafrickej krajine. Informovala o tom agentúra DPA.

Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas a jeho americký náprotivok Antony Blinken žiadali ukončenie zahraničného zasahovania do konfliktu v Líbyi a rešpektovanie zbrojného embarga voči tejto krajine, píše portál Tagesschau. Zahraniční bojovníci, vojaci a žoldnieri musia podľa Maasa Líbyu opustiť, pretože ich prítomnosť ovplyvňuje mierový proces. Parlamentné voľby naplánované na 24. decembra sú podľa neho rozhodujúce pre mier a stabilitu. "Máme príležitosť, akú sme v posledných rokoch nemali – naozaj pomôcť Líbyi posunúť sa ďalej ako bezpečnej, chránenej a zvrchovanej krajine," povedal Blinken.

Na konferencii v Berlíne sa zúčastnili aj zástupcovia líbyjskej vlády. Líbyjská ministerka zahraničných vecí Nadžlá al-Mankúšová vyjadrila nádej, že zahraniční žoldnieri túto krajinu opustia v najbližších dňoch, píše agentúra AFP. V Líbyi podľa odhadov OSN v decembri 2020 pôsobilo približne 20.000 zahraničných žoldnierov a tento počet sa odvtedy výraznejšie nezmenil. Takisto neboli pozastavené ani dodávky zbraní do tejto krajiny, píše DPA. Generálny tajomník OSN António Guterres decembrové voľby považuje za ohrozené. V čase celoštátnych volieb by podľa jeho vyjadrení mala v krajine byť jednota.

"Podnecovanie k násiliu, prenasledovanie alebo nenávistné prejavy by vo volebnom procese nemali mať miesto," povedal Guterres prostredníctvom videokonferencie. Generálny tajomník OSN na Twitteri takisto žiadal "úplné stiahnutie" všetkých zahraničných vojakov a žoldnierov.

Berlín hostil aj prvé kolo rokovaní 19. januára 2020, na ktorom sa zišli vodcovia znepriatelených líbyjských strán a prezidenti Ruska, Turecka, Francúzska a Egypta v snahe nastoliť v krajine mier. Na tejto konferencii sa svetoví lídri zaviazali ukončiť všetko zahraničné zasahovanie do konfliktu v Líbyi a dodržiavať zbrojné embargo. Formálne prímerie v októbri 2020 viedlo k vytvoreniu dočasnej líbyjskej vlády, ktorej úlohou má byť zjednotenie rozdelených inštitúcií, začatie rekonštrukcie a príprava na decembrové voľby.

Viac o téme: OdchodVojaciUSANemeckoLíbyaOSN
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu