Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Charles Michel vyzýva zahraničné sily a žoldnierov: Majú odísť z Líbye, je to nevyhnutné

Najla Al-Manqoush a Charles Michel na tlačovej konferencii Zobraziť galériu (2)
Najla Al-Manqoush a Charles Michel na tlačovej konferencii (Zdroj: SITA/AP Photo/Nada Harib)

TRIPOLIS - Európska únia vyzvala v nedeľu všetky zahraničné sily a žoldnierov v Líbyi, aby opustili krajinu. Podľa predsedu Európskej rady Charlesa Michela ide o nevyhnutný predpoklad pre návrat tejto vojnou zmietanej krajiny k stabilite. Informovala o tom agentúra AP.

Michel na tlačovej konferencii v líbyjskej metropole Tripolis nazval vymenovanie dočasnej vlády "historickým okamihom". "Vytvorili ste príležitosť znova vybudovať túto krajinu, ale je tu jedna podmienka - všetci zahraniční bojovníci a sily ju musia opustiť," povedal Michel a vyzval líbyjské politické frakcie, z ktorých je väčšina ozbrojená, aby sa "chopili jedinečnej príležitosti vybudovať zjednotenú, samostatnú a prosperujúcu krajinu". Michel predtým v nedeľu uviedol, že sa do Tripolisu v najbližších týždňoch vráti veľvyslanec EÚ a Líbya od eurobloku dostane 50.000 dávok vakcín proti chorobe COVID-19. Do krajiny ešte predtým v nedeľu dorazilo 100.000 dávok ruskej očkovacej látky Sputnik V, všíma si AFP.

Podľa nedávno zverejnenej správy odborníkov OSN sa táto krajina bohatá na ropu stala zástupným bojiskom súperiacich síl, ktoré ignorujú sankcie a zbrojné embargo OSN. Dočasná vláda, ktorá má krajinu úspešne doviesť k voľbám naplánovaným na 24. decembra, nahradila medzinárodne uznávanú vládu národnej zhody (GNA) sídliacu s Tripolise a paralelne s ňou pôsobiaci vládny kabinet, ktorého baštou bol región Kyrenaika (v arabčine Barka) na východe Líbye. Ide o kľúčový región, ktorý prakticky ovládali vojenské jednotky veliteľa Chalífu Haftara. Exekutíva pôsobiaca na líbyjskom východe nebola medzinárodne uznaná.

Najla Al-Manqoush a Charles
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Nada Harib)

Podľa spomínanej správy OSN sa na stranu GNA postavilo Turecko a Katar, zatiaľ čo Haftara podporili Spojené arabské emiráty (SAE), Rusko a Egypt. Francúzsko v Líbyi opäť otvorilo svoje veľvyslanectvo koncom marca. Budúci týždeň sa k nemu pridá aj Grécko, keď v tejto súvislosti navštívi Tripolis premiér Kyriakos Mitsotakis. V Líbyi vypukol chaos po povstaní z roku 2011, ktoré vzdušnými útokmi podporilo aj NATO a viedlo k pádu režimu Muammara Kaddáfího i jeho smrti.

Viac o téme: ŽoldnieriStabilitaLíbyaCharles Michel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu