Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pápež František predniesol tradičné veľkonočné posolstvo: FOTO Odzneli aj dôležité výzvy

Pápež udeľuje tradičné veľkonočné požehnanie Mestu a svetu (Urbi et Orbi) Zobraziť galériu (4)
Pápež udeľuje tradičné veľkonočné požehnanie Mestu a svetu (Urbi et Orbi) (Zdroj: TASR/AP)

VATIKÁN – Pápež František predniesol v nedeľu na poludnie v Bazilike sv. Petra tradičné veľkonočné posolstvo a požehnanie mestu Rím a celému svetu (Urbi et orbi). Vo svojom príhovore spomenul najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi pandémiu vyvolanú koronavírusom SARS-CoV-2 a jej dôsledky pre životy ľudí a štáty.

VIDEO Veľkonočná nedeľa je vyvrcholením veľkonočných sviatkov

Veľkonočná nedeľa je vyvrcholením veľkonočných sviatkov (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

Pápež okrem toho poukázal aj na to, že napriek pandemickej situácii vo svete neutíchajú ozbrojené konflikty a pokračuje sa v zbrojení. „Toto je škandál dneška,“ uviedol. „Pandémia sa stále šíri, zatiaľ čo sociálna a ekonomická kríza zostáva - hlavne v prípade chudobných - vážna. Ozbrojené konflikty - čo je škandalózne - sa napriek tomu neskončili a posilňuje sa vojenský arzenál,“ dodal.

V príhovore vyzdvihol aj prácu lekárov a zdravotníkov počas pandémie. Vyzval, aby sa očkovacie látky proti covidu spravodlivo distribuovali a aby sa v rámci tohto rozdeľovania podporovali najmä najchudobnejšie štáty sveta. „Vyzývam celé medzinárodné spoločenstvo, aby sa v duchu globálnej zodpovednosti zaviazalo prekonať oneskorenie v distribúcii vakcín a uľahčiť ju, najmä v najchudobnejších krajinách,“ povedal František.

Čítajte aj: Veľkonočná výzva pápeža Františka: Nestrácajte nádej, vždy je možné začať odznova

Vyzval, aby ľuďom, ktorých pandémia pripravila o živobytie alebo sociálnu ochranu - najmä najviac ohrozeným rodinám - bola zo strany štátnych úradov poskytnutá pomoc a podpora. Pripomenul, že pandémia dramaticky zvýšila počet chudobných a je dôvodom zúfalstva mnohých ľudí. „Treba, aby ľudia znova našli nádej, ako to hovoril aj sv. Ján Pavol II.,“ zdôraznil František.

Pápež počas celebrovania sv. omše na Veľkonočnú nedeľu v Bazilike sv. Petra
Zobraziť galériu (4)
Pápež počas celebrovania sv. omše na Veľkonočnú nedeľu v Bazilike sv. Petra  (Zdroj: TASR/AP)

Spomenul aj mládež, ktorá má pre pandémiu obmedzené možnosti na vzdelávanie a vzájomné kontakty. „Všetci potrebujem žiť v reálnych, a nie vo virtuálnych vzťahoch, najmä vo veku, keď sa vytvára osobnosť človeka,“ uviedol pápež a pripomenul, že toto posolstvo zaznelo od samotných detí počas piatkovej Krížovej cesty.

Pápež sa vyslovil aj za ukončenie konfliktov v Sýrii, Líbyi či Jemene. Pokračovanie vojnových konfliktov po celom svete odsúdil ako "škandálne" a žiadal ukončenie zbrojenia.

Pripomenul aj osudy migrantov utekajúcich pred vojnou a vyslovil želanie, aby im nechýbala ľudská solidarita. Poďakoval sa v tejto súvislosti krajinám, ktoré "veľkoryso prijímajú trpiacich a hľadajúcich útočisko", najmä však Jordánsku a Libanonu, kde našli útočisko obete konfliktu v Sýrii.

Pápež František predniesol tradičné
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP)

Vo svojom príhovore pápež vyslovil aj želanie, aby sa mesto Jeruzalem stalo "miestom stretnutia" a aby v tejto oblasti v mieri a prosperite existovali Izrael a štát Palestínčanov.

František pripomenul aj medzinárodný terorizmus a ozbrojené konflikty v Afrike: v oblasti Sahel a v Nigérii, v etiópskom štáte Tigraj či v oblasti Cabo Delgado v Mozambiku.

Vyslovil sa aj za prepustenie vojnových zajatcov, a to i v súvislosti s konfliktom na Ukrajine.

Pápež František predniesol tradičné
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP)

Dodal tiež, že mnohí ľudia v dôsledku pandémie slávia Veľkú noc v lockdowne a nemôžu sa zúčastniť na liturgických sláveniach. Vyzval prítomných, aby sa modlili za to, aby tieto reštrikcie mohli byť už čoskoro zrušené.

Pápež slúžil omšu kvôli pandémii už druhý rok za sebou v obmedzenom režime

Predtým pápež pri oltári katedry v Bazilike sv. Petra odslúžil omšu Veľkonočnej nedele Pánovho zmŕtvychvstania. Pre covidovú epidémiu sa na tejto bohoslužbe mohlo zúčastniť len do 200 ľudí a aj tí museli dodržiavať sanitárne opatrenia.

Omša bola vysielaná online, ako aj 170 televíznymi spoločnosťami. Vatikán tento rok pridal aj tlmočenie do posunkovej reči.

Pred pandémiou sa táto slávnostná bohoslužba obvykle konala na Námestí sv. Petra za účasti desiatok tisíc pútnikov.

Viac o téme: PápežPožehnaniePosolstvoVatikánVeľká noc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu