Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Dievča (15) prijalo priateľstvo na Facebooku: Jeho život sa zmenil na nočnú moru

Mladá žena sa počas rozhovoru rozplakala Zobraziť galériu (3)
Mladá žena sa počas rozhovoru rozplakala (Zdroj: Twitter/60 Minutes)

TEXAS/BRATISLAVA – Len nedávno odvysielala verejnoprávna RTVS dokument V sieti, ktorý otriasol slovenskými divákmi a niektoré scény boli iba pre silné povahy. Aj samotné herečky po tom, čo zažili, potrebovali terapiu a odbornú pomoc. Tabuizovaná téma zneužívanie detí na internete je celosvetový problém, ktorý môže veľmi rýchlo prekročiť hranicu sociálnych sietí a obete sexuálnych predátorov poznačiť na celý život. Jednou z takých je aj mladá žena (24), ktorá sa ako tínedžerka dopustila jedinej chyby a dodnes za ňu pyká. Aj keď ňou počas rozhovoru zmietali emócie, chcela svojím príbehom varovať ostatné mladé zraniteľné dievčatá pred rovnakým osudom.

Herečky z filmu V sieti si prešli peklom: Slová dospelých žien desia!

Hostkou známej americkej relácie s názvom 60 Minutes minulú nedeľu večer bola obeť obchodu so sexom, ktorá so slzami v očiach porozprávala, ale sa nechala oklamať predátorom na Facebooku, keď mala iba 15 rokov. Hoci odvtedy uplynul už dlhý čias, zo strachu požiadala o zachovanie anonymity a mala zahalenú tvár. Aj napriek tomu bolo vidno, že nie je vo svojej koži. „Nemyslím si, že to dokážem,“ povedala v emóciami vypätej chvíli reportérke Laurie Segallovej a vstala zo stoličky. Nakoniec sa však vrátila a súhlasila, že bude pokračovať.

VIDEO Dievča (15) prijalo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter/60 Minutes)

V roku 2012, keď mala iba 15 rokov a bývala so svojou matkou v Texase, dostala na sociálnej sieti žiadosť o priateľstvo od niekoho, o kom si myslela, že je približne v jej veku. V skutočnosti bol však jej nový „kamarát“ prestrojený sexuálny predátor, ktorý používal falošný účet. Balil ju cez Facebook, hovoril jej, že je krásna a ponúkol sa, že jej zaplatí dvetisíc dolárov týždenne, ak bude pracovať ako modelka.

VIDEO Dievča (15) prijalo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter/60 Minutes)

Pre dievča v jej veku to znelo ako z ríše snov. Privolila na schôdzku, a tým sa obrátil jej život úplne naruby. Predátor ju vyzdvihol u nej doma a odviezol ju do hotela, aby tam urobili „modelingové fotografie“. Keď však zostala iba v podprsenke a nohavičkách, začalo jej dochádzať, že niečo nie je v poriadku. Povedala mu, že chce ísť domov. Vtedy ju udrel, znásilnil, odfotografoval nahú a snímky zverejnil na stránke backpage.com, ktorá bola v tom čase najväčším on-line trhom prostitúcie v krajine.

Ešte len potom sa začala nočná mora. Odpovede na inzerát sa len tak hrnuli a obchodník so sexom umožnil v priebehu 12 hodín množstvu neznámych mužov znásilniť neplnoleté dievča, za čo si nechával platiť. Obeti sa nakoniec podarilo dostať k svojmu mobilnému telefónu, z ktorého zavolalo matke a tá okamžite zalarmovala políciu. Priekupník aj s ďalším násilníkom boli na mieste zadržaní a neskôr odsúdení na niekoľko desaťročí vo väzení na základe svedectva obete.

V relácii neodzneli mená páchateľov ani dostatočné podrobnosti na to, aby sa dali ich trestné činy vypátrať vo verejných záznamoch. Portál dailymail.co.uk uviedol, že na agentúru backpage.com si posvietili federálne orgány v roku 2018. Vyšetrovanie odhalilo, že sa stala centrom nelegálnej prostitúcie, ktorej účastníkmi boli často aj maloletí.

Facebook sa bráni voči žalobe

Mladá žena teraz žaluje Facebook kvôli prípadu, ktorý by mohol viesť až na Najvyšší súd, a tvrdí, že spoločnosť  nerobí dosť pre to, aby zastavila obchodovanie so sexom na svojej platforme. „Je to pre mňa neuveriteľné, je to nepredstaviteľné. Nikdy som si nemyslela, že v 24 rokoch budem žalovať Facebook,“ povedala.

„Obchodovanie s ľuďmi je odporné a nie je povolené na Facebooku. Používame technológiu na marenie tohto druhu zneužívania a povzbudzujeme ľudí, aby používali odkazy na nahlasovanie nájdené na našom webe, aby náš tím odborníkov mohol rýchlo skontrolovať obsah,“ uviedol pre dailymail.co.uk hovorca Facebooku, podľa ktorého spoločnosť tiež úzko spolupracuje s organizáciami zameranými na boj proti obchodovaniu s ľuďmi a ďalšími technologickými spoločnosťami a všetky zjavné prípady sexuálneho vykorisťovania detí oznamuje Národnému centru pre nezvestné a zneužívané deti.

Federálni úradníci odhadujú, že v USA sa stane každý rok obeťou sexuálneho obchodu až 100-tisíc maloletých. V roku 2019 sa podľa odhadov až 40 percent z nich stalo obeťami po tom, čo sa prvýkrát stretli s obchodníkmi s ľuďmi v on-line priestore.

Viac o téme: ZnásilnenieSexuálne zneužívanieSociálna sieťFacebook Sexuálny predátorObchod so sexom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu