Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

FOTO Dokument varuje: Svet sa nepoučil zo španielskej chrípky, šarlatáni odporúčali bizarnú liečbu

Vojaci v nemocnici v americkom Kansase Zobraziť galériu (5)
Vojaci v nemocnici v americkom Kansase (Zdroj: profimedia.sk)

PRAHA - Tvorcovia dokumentu s názvom Španielska chrípka varujú, že svet sa nepoučil z epidémie, ktorá si v rokoch 1919 až 1920 vyžiadala viac obetí než prvá svetová vojna. Dokument Českej televízie ponúka dobové filmové materiály a fotografie alebo spomienky pamätníkov. Zaoberá sa tiež nakazeným spisovateľom Franzom Kafkom.

Španielska chrípka zabila milióny ľudí: Keď malo byť po všetkom, vírus sa vrátil ešte v horšej podobe

V dokumente, ktorý upozorňuje na dopady španielskej chrípky na vtedajšiu spoločnosť, hovorí niekoľko lekárov a historikov. "Španielska chrípka v istom zmysle pripomína dnešnú epidémiu koronavírusu tým, že je to veľká epidemiologická a zdravotnícka kríza, ktorej čelí nepripravená spoločnosť," uviedol v dokumente lekársky historik Karel Černý.

Celosvetová španielska chrípka si v štyroch vlnách vyžiadala desiatky miliónov obetí, odhady sa rôznia od 40 do až 100 miliónov. Šírenie nákazy nového typu koronavírusu, ktorú za pandémiu vyhlásila Svetová zdravotnícka organizácia vlani 11. marca, zasiahlo zatiaľ podľa americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa 192 krajín a území a rozšírila sa na všetky kontinenty. Celkový počet infikovaných vo svete je vyše 117 miliónov, obetí je celosvetovo 2,6 milióna a vyliečených je doposiaľ vyše 66 miliónov.

FOTO Dokument varuje: Svet
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP/Library of Congress Prints and Photographs Division)

"Ako je možné, že sme nedbali na varovanie vedcov, ktorí upozorňovali, že je len otázkou času, kedy sa objaví nová mutácia vírusu schopného zabíjať podobne ako španielska chrípka?" pýtajú tvorcovia dokumentu, réžisér Pavel Šimák a rakúsky lekár Harald Salfellner.

FOTO Dokument varuje: Svet
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: profimedia.sk)

V hranej časti dokument približuje vtedajšie udalosti na živote Franza Kafku. Spisovateľ ochorel v októbri 1918 a svoje skúsenosti s chorobou zachytil v poviedke Vidiecky lekár. Kafka zomrel až v roku 1924 na tuberkulózu, španielskej chrípke však podľahla jeho sesternica Irma. Film predstavuje aj ďalšie známe osobností, ako sú maliari Egon Schiele a Bohumil Kubišta alebo básnik Guillaume Apollinaire, ktorí patria k miliónom umierajúcich počas najväčšej pandémie v dejinách ľudstva.

FOTO Dokument varuje: Svet
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/National Museum of Health)

Salfellner v úlohe sprievodcu reláciou upozornil, že presná doba vzniku a miesto epidémie nie je rovnako ako počet obetí spoľahlivo známe. Teória hovorí o Číne, americkom Kansase alebo európskom vojnovom fronte s miliónmi mužov v blate zákopov a v zajateckých táboroch.

FOTO Dokument varuje: Svet
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Dokument informuje, že v Čechách prvý prípad zachytil lekár Poldi Kladno v apríli 1918. Nádej, že letné mesiace nákazu ukončia, sa ukázala márna. Na konci septembra už chrípka vyčíňala po celej Európe, 10. októbra v Rakúsku-Uhorsku prerušili vyučovanie na všetkých školách, ale to už umierali ľudia všetkých spoločenských vrstiev a bezradní lekári skúšali nepreverené lieky. Na pandémii sa snažili priživiť ľudoví liečitelia, ktorí odporúčali púšťanie žilou alebo konzumáciu tabaku a slivovice. "Zatvárali školy a výnimočne zábavné podniky, ale divadlá zostali otvorené, rovnako ako reštaurácie, a rúška nikto neskúsil," podotkol historik lekárstva Šimon Krýsl.

V Európe sa skončila vojna 11. novembra 1918, epidémia však slabla až ku koncu roka 1919. Za nákazou často stáli vojaci vracajúci sa z rôznych častí sveta do vlasti. V českých krajinách si španielska chrípka vyžiadala podľa autorov dokumentu až 80-tisíc obetí. "Ukázalo sa, že lokálne opatrenia na úrovni miest evidentne nestačili," podotkol Krýsl. Česká televízia uvedie dokument Španielska chrípka už dnes večer.

Viac o téme: PandémiaŠpanielska chrípkaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu