Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Historička zo SAV vidí paralely predošlých pandémií so súčasnosťou: VIDEO Správanie ľudí ju však prekvapilo

Historička Diana Duchoňová
Historička Diana Duchoňová (Zdroj: FB/SAV)

BRATISLAVA - Karanténa vznikla ešte v stredoveku a ľudia sa už dávnejšie snažili obmedziť pohyb. Vo videu to uviedla historička zo SAV, ktorá vidí určité paralely predošlých pandémií so súčasnosťou.

Epidémie a pandémie nás sužovali aj v minulosti. Najväčší počet obetí si podľa historičky Diany Duchoňovej z Historického ústavu SAV pripísala pandémia španielskej chrípky. „Začiatkom 20. storočia zúrila v Európe a vyžiadala si niekoľko desiatok miliónov obetí,“ uviedla odborníčka.

Karanténa vznikla už v stredoveku, uviedla historička zo SAV (Zdroj: SAV)

Duchoňová pripomenula i morovú epidémiu zo 14. storočia. Smrteľnou sa stala pre približne 25 miliónov ľudí. „Musíme si uvedomiť, že tie počty obyvateľov v staršom období boli odlišné ako sú teraz. Čiže predpokladáme, že v 20. storočí boli tie epidémie početnejšie, čo sa týka obetí. Ale je veľmi zaujímavé, že aj v 17. storočí, kedy zúrila morová epidémia aj na území Slovenska, niektoré mestá prišli o tretinu až polovicu obyvateľov,“ povedala historička.

VIDEO Martinský primár povedal všetko, čo potrebujete vedieť o očkovaní proti covidu

Epidémie podľa Duchoňovej vznikali najmä na miestach, kde dochádzalo k stretu divo žijúcich zvierat, domácich zvierat a ľudí. „Okrem toho sa tam pridružili aj zhoršené klimatické podmienky, alebo vznikali v miestach, kde došlo k veľkej koncentrácii obyvateľstva. Takto napríklad šíreniu cholery napomohol výbuch sopky Tambora v roku 1815,“ spomenula expertka na históriu s tým, že paralery so súčasnosťou sú podobné v nariadeniach. „Karanténa vznikla už v stredoveku a takisto sa ľudia snažili už dávnejšie obmedziť pohyb. Čiže v tých opatreniach vidíme mnohé tie paralely so súčasnosťou.“

Duchoňová na otázku, či sa ľudstvo poučilo z minulosti v súvise s terajšou koronavírusovou pandémiou, skonštatovala, že skôr nie. „Ja sama som bola veľmi prekvapená, že tá spoločnosť bola málo pripravená na túto pandémiu,“ priznala historička. „Je len na škodu veci, že ľudia akoby veľmi rýchlo z tej historickej pamäte nejak vymanili aj tú spomínanú španielsku chrípku, ktorá tu zúrila začiatkom 20. storočia a spôsobila niekoľkomiliónové obete,“ dodala.

Viac o téme: SlovenskoHistóriaCovid-19KoronavírusPandémiaMinulosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu