Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

OSN prišla s hroznou správnou: Protestujúci v Mjanmarsku sú pod paľbou, dnes zahynulo 38 ľudí

Protesty v Mjanmarsku sa stupňujú Zobraziť galériu (3)
Protesty v Mjanmarsku sa stupňujú (Zdroj: SITA/AP Photo/Altaf Qadri)

NEW YORK - Mjanmarské bezpečnostné sily strieľali v stredu do protestujúcich ľudí. Vyslankyňa OSN v Mjanmarsku označila tento deň za "najkrvavejší deň" od minulomesačného vojenského prevratu v tejto juhovýchodnej ázijskej krajine, pretože bolo zabitých až 38 ľudí.

Mjanmarsko zažíva ťažké obdobie od 1. februára, keď armáda zosadila a zadržala civilnú líderku Aun Schan Su Ťij. Ukončila tým desať rokov trvajúci experiment krajiny s demokraciou a vyvolala každodenné masové protesty ľudí, pripomenula tlačová agentúra AFP. Medzinárodný tlak silnie: západné mocnosti znovu zavádzajú sankcie voči generálom a Británia vyzvala Bezpečnostnú radu OSN, aby sa v piatok 5. marca zišla na mimoriadnom zasadnutí.

Protesty v Mjanmarsku sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Altaf Qadri)

Junta však ignoruje celosvetovú kritiku situácie v Mjanmarsku a na povstanie ľudí reaguje čoraz väčším násilím. "Len dnes zomrelo 38 ľudí. Od začiatku prevratu máme teraz už vyše 50 mŕtvych a mnohí sú zranení," povedala novinárom vyslankyňa OSN Christine Schranerová Burgenerová.

Protesty v Mjanmarsku sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Altaf Qadri)

"Dnes bol najkrvavejší deň od prevratu," poznamenala, ale neposkytla žiadne ďalšie podrobnosti - ani o mŕtvych. Vyslankyňa vyzvala OSN, aby podnikla proti generálom "veľmi dôrazné kroky". Dodala, že sa s nimi rozprávala a generáli odsúdili vyhrážanie sankciami.

Viac o téme: StreľbaProtestyArmádaMjanmarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu