Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Odbory v Mjanmarsku zvolali štrajk: Ľudia opätovne protestovali v uliciach

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo)

RANGÚN - Demonštranti v Mjanmarsku sa v pondelok zhromaždili v uliciach viacerých miest po tom, ako odbory zvolali celonárodný štrajk s cieľom zastaviť chod hospodárstva v krajine, informovala agentúra AFP.

Osemnásť odborových organizácie na pondelok vyhlásilo hromadný štrajk s cieľom zastaviť hospodárstvo krajiny. Jeho neprerušený chod by podľa odborov bol prínosom len pre armádu. Obchody, továrne a banky v najväčšom meste krajiny Rangún zostali v pondelok zatvorené, píše agentúra Reuters. Odborové zväzy sa podľa AFP snažia posilniť vplyv hnutia občianskej neposlušnosti, ktoré štátnych zamestnancov vyzýva, aby počas vlády armády bojkotovali prácu.

Junta však štátnych zamestnancov varovala, že v prípade pokračovania v štrajku budú v pondelok s okamžitou účinnosťou "vyhodení". Ľudia sa však aj napriek riziku zhromaždili v Rangúne, druhom najväčšom meste krajiny Mandalaj i v ďalších mestách. Ozbrojené zložky pokračujú v tvrdých zásahoch proti demonštrantom, pripomína AFP. Od začiatku nepokojov prišlo o život viac ako 50 ľudí a takmer 1800 bolo zatknutých.

Polícia a vojaci proti demonštrantom zasahovali aj v noci na pondelok. V hlavnom meste Rangún použili omračujúce granáty a buldozér na odstránenie bariér, ktoré postavili demonštranti. Vlna protestov v Mjanmarsku sa začala po prevrate z 1. februára, keď armáda zvrhla občiansku vládu a prevzala moc v krajine.

Junta uväznila členov vlády vrátane štátnej kancelárky - teda faktickej premiérky - Aun Schan Su Ťij a prezidenta republiky Win Mjina. Armáda následne na jeden rok vyhlásila výnimočný stav. Štátny prevrat zdôvodnila údajnými podozreniami z volebných podvodov v novembrových voľbách, v ktorých zvíťazila politická strana kancelárky Su Ťij.

Viac o téme: ProtestyArmádaZatýkanieDemonštrácieMjanmarskoRangún
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu