Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Protesty v Mjanmarsku pokračujú: Demonštranti blokovali cesty a ulice Rangúnu i iných miest

Protesty v Mjanmarsku pokračujú
Protesty v Mjanmarsku pokračujú (Zdroj: SITA/AP Photo)

RANGÚN - Stovky tisíc demonštrantov blokovali v sobotu v Mjanmarsku hlavné cestné ťahy a ulice mnohých miest vrátane Rangúnu, obchodného centra krajiny. Davy ľudí pokračujú v protestoch proti vojenskému prevratu, ktorý sa v ich vlasti uskutočnil minulý mesiac, približuje agentúra DPA.

Demonštranti postavili z vriec naplnených pieskom cestné zátarasy, avšak polícia a ozbrojené bezpečnostné zložky už hneď zrána tieto protestné akcie slzotvorným plynom a gumovými projektilmi rozohnali.

Protesty v Mjanmarsku prebiehajú od puču z 1. februára, keď armáda zosadila civilnú vládu a uväznila jej predstaviteľov vrátane štátnej kancelárky - teda faktickej premiérky - Aun Schan Su Ťij a prezidenta republiky Win Mjina. Armáda následne na jeden rok vyhlásila výnimočný stav. Štátny prevrat zdôvodnila údajnými podozreniami z volebných podvodov v novembrových voľbách, v ktorých zvíťazila politická strana kancelárky Su Ťij.

V piatok na zasadnutí Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov vyzvala osobitná vyslankyňa OSN pre Mjanmarsko Christine Schranerová Burgenerová, aby sa s represáliami mjanmarskej armády voči protestujúcim obyvateľom skoncovalo. Zároveň Bezpečnostnú radu OSN požiadala, aby reagovala na "zúfalé prosby" prichádzajúce z tejto východoázijskej krajiny. O uvalenie medzinárodných sankcií na mjanmarskú juntu však vyslankyňa nepožiadala.

Mjanmarská armáda sa dlhodobo spolieha na podporu Číny, člena Bezpečnostnej rady OSN s právom veta. A i keď Peking nad vojenským prevratom v Mjanmarsku - niekdajšej Barme - pochybnosti už bol vyjadril, k sankciám, na ktorých sa nedávno dohodli západné mocností, sa nepripojil.

Viac o téme: CestyProtestyBlokádaDemonštrantiUliceMjanmarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu